Банкеръ Weekly

Общество и политика

БНБ ДИРИ КУПУВАЧИТЕ НА КОРПОРАТИВНА БАНКА

В БНБ, и по-точно в Банков надзор, явно не обичат да научават последни, че някоя от наблюдаваните от тях български банки е сменила собствениците си. Още в първия работен ден на седмицата, след като по медиите се появи информация за продажбата на акциите на БУЛБАНК в Корпоративна банка (99.99% от капитала), подуправителката на БНБ Емилия Миланова е разпоредила да бъде направена проверка на акционерната книга. Инспекторите на управление Банков надзор обаче са установили, че имената на купувачите все още не фигурират в нея. Те са били поканени да дойдат отново в петък - на 26 май, когато единадесетте фирми вече щели да бъдат вписани в акционерната книга на кредитната институция.


Емилия Миланова не успяла да научи кои са новите собственици на Корпоративна банка както от председателя на съвета на директорите на БУЛБАНК Чавдар Кънчев, така и от заместника му Венцислав Антонов. Факт е, че още на 16 май те са информирали БНБ за операцията и са потвърдили, че банката е продадена, а купувачите са британски, американски и германски фирми, чиито имена не помнели. Съвсем сигурно е обаче, че те са добре известни на Кирил Калинов - председател на СД на Корпоративна банка и изпълнителен директор на БУЛБАНК, който пряко отговаря за сделката, но пък тази седмица бил в отпуска.


БУЛБАНК все още е държавна банка и е логично да уведомява БКК и БНБ на кого продава свои дъщерни структури. Шефовете й може да се интересуват единствено от цената, която тя ще получи за Корпоративна банка, но на БНБ не й е безразлично кой ще контролира която и да българска кредитна институция, коментираха от управление Банков надзор.


Инспекторите на управлението ще останат в Корпоративна банка, докато не уточнят всички подробности около единадесетте нови собственици на кредитната институция. Сделката по продажбата й бе сключена в началото на май 2000 г., като инвеститорите преведоха договорената сума - 12.83 млн. лв. от 9 май до 12 май. Парите са постъпили по сметката на БУЛБАНК през Еврофинанс - дружество, което контролира 0.01% от Корпоративна банка. Управленските рокади в банката ще станат факт на 2 юни, за когато е насрочено общото й събрание.


До лятото на 1999 г. БУЛБАНК притежаваше 40% и от Еврофинанс, но продаде дела си на Орел Инвест - дружество, което е част от Орел Г Холдинг АД. Върху политиката на самия холдинг пък значително влияние има Иван Драгневски - шеф на БУЛБАНК до 1990 година.


Както в.БАНКЕРЪ вече писа, единадесетте нови собственици на Корпоративна банка не са поискали разрешение от БНБ, за да закупят акциите й. По закон това не е необходимо, тъй като всяка една от единадесетте фирми притежава под 10% от капитала на Корпоративна банка. Но БНБ явно се е подразнила от подобно незачитане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във