Банкеръ Weekly

Общество и политика

БНБ ДАРЯВА СТАРИТЕ СИ КОМПЮТРИ

Централната банка разполага с огромно количество компютри, част от които - по обективни причини, постоянно излизат в пенсия, изтласквани от новите, по-мощни машини. Причината е най-вече в софтуера, който използват банковите служители. Новите операционни системи и нарастващите бази с данни обективно налагат закупуването на все по-съвременна офистехника.


От БНБ подчертават, че решението Централната банка да използва само маркова техника на IBM е прието още в началото на 90-те години от управителния съвет начело с проф.Тодор Вълчев. Оттогава датира и традицията всички лазерни принтери в Централната банка да бъдат или IBM, или продукт на дъщерната й компания Lexmark.


Според установения в БНБ ред всеки служител може да поиска - пряко или чрез непосредствения си шеф, да му бъде заменен остарелият персонален компютър с нов, стига да успее да докаже, че машината, с която разполага, вече не му върши работа.


Старите компютри не се продават като техника втора ръка, а се даряват с решение на УС на БНБ на ограничен кръг късметлии - военни поделения, училища и детски и социални заведения, поискали това със специално писмо до управителя на банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във