Банкеръ Daily

Общество и политика

БЛС възрази срещу заплахите за санкции на болници, които изискват PCR тест при прием

„Безотговорност от страна на Министерството на здравеопазването е да иска да глобява болнични заведения, които искат PCR тестове за влизане в болница. Задължение на държавата е да подсигури безопасността на здравната система. Нима с глоби можем да спрем заразата или ще глобим някой, че иска да бъде сигурен“. Това коментира пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. Той подчерта, че не трябва пациентите да поемат разходите за тестовете за диагностика на Covid-19, а в бюджетите на лечебните заведения, в цените на клиничните пътеки, не са планирани такива разходи. 

В писмо до медиите от Българския лекарски съюз остро възразяват срещу заплахите за санкции и проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ на болниците, които изискват PCR тест като условие за прием в лечебно заведение. Пациентите без симптоми на Covid-19 не могат да бъдат задължавани да си правят PCR тест, когато постъпват в болница, потвърди обаче министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. 

Д-р Маджаров съобщи, че има сигнали, че структуроопределящи областни болници отново ще имат недостиг на средства в месечните си плащания, което означава, че НЗОК има достатъчно акумулирани средства. „Държавата не е изхарчила нито един лев от държавния бюджет за здравеопазването“, категоричен беше председателят на БЛС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във