Банкеръ Daily

Общество и политика

БЛС: Ние сме против административния тормоз от страна на НЗОК

д-р Иван Маджаров и проф. Николай Габровски от Българския лекарски съюз

Българският лекарски съюз обяви, че "се противопоставя на опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с COVID-19 през изминалата тежка и трудна година и половина". В централата на съсловната организация имало постъпили множество сигнали от болници в цялата страна за тенденциозни, масови проверки и искания за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини: неспазен алгоритъм на лечение, отчетен пациент с антигенен тест, а не с PCR.

"През периода на пандемия българските лекари бяха изправени пред огромни предизвикателства и положиха огромни усилия, грижейки се за своите пациенти в условията на напрежение и неизвестност, рискувайки собствения си живот. Те бяха многократно уверявани, че може и трябва да работят спокойно, че финансирането им е гарантирано. БЛС припомня, че с настъпването на епидемията, финансирането на лечебните заведения стана въпрос на оцеляване и те получаваха минимум 85% от бюджетите си, независимо от броя на лекуваните пациенти. Нещо повече: в нито един нормативен документ не беше разписан механизъм, който по някакъв начин да разглежда възможността за наказателно възстановяване на тези средства", се казва още в становището.

Според лекарския съюз на този фон, "юридически необосновано и неморално е да се притискат лечебни заведения, дали своя дан в борбата с пандемията, да се иска от тях да връщат средства, които са били подсигурени за тяхното оцеляване". "Ставаме свидетели на опит за възстановяване на суми за период, в който колегите лекуваха и се грижеха предимно за пациенти с COVID-19", се допълва в позицията.

"Формалното отношение, което демонстрира НЗОК към лекарите в България, е не само обидно, но и демотивиращо. БЛС пита: Това ли е наградата за неимоверните усилия на българските медици в условията на неизвестност и световна пандемия? Това ли е подготовката за есента, която, за съжаление, едва ли ще бъде по-лека от изминалата?

Нека не забравяме, че през очакваните тежки месеци всички ние отново ще разчитаме на същите тези медици и лечебни заведения, на които разчитахме през изминалата година и половина! А те ще продължат да следват своето призвание и няма да отстъпят от дълга си!", завършва писмото. 

В понеделник Здравната каса обяви резултатите от проверката в "Пирогов", според които лечебното заведение ще трябва да върне на фонда над 1 милион и 100 хиляди лева. При проверката са открити нарушения в няколко направления - здравноосигурени са плащали за лечение, което е било покрито и от касата, както и за отчетена, но неизвършена дейност.

Резултатите от направената проверка ще бъдат предоставени на компетентните органи за последващи действия, обявиха от НЗОК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във