Банкеръ Daily

Общество и политика

БЛС и НЗОК се разбраха за парите за извънболничната помощ

Българският лекарски съюз и Надзорния съвет на Здравната каса (НЗОК), подписаха методика за разпределяне на остатъка от здравноосигурителните плащания. Парите са предвидени за първичната и извънболничната помощ.

Остатъкът от здравноосигурителните плащания, гласуван от Народното събрание в бюджета на Здравната каса, ще бъде изплатен до края на ноември, без да се прехвърлят за следващата година.

Това е записано в методиката за разпределяне на оставащите средства между първичната и специализираната болнична помощ. Тя беше подписана между Българския лекарски съюз и Надзора на НЗОК.

„Решихме, че тези средства ще се разпределят за реална дейност и за политики, които са актуални към момента, а именно – COVID пандемията, лечение на хората с COVID-19, както и имунизиране - профилактика спрямо пандемията, диагностициране, профилактика, лечение на хроничните заболявания, защото там леко изоставаме заради COVID пандемията и основно вълните“, каза председателят на Надзорния съвет на Здравната каса и зам.-министър Александър Златанов.

Комплексен ще е подходът при разпределянето на средствата, като ще е съобразен с приоритетите на здравната система към момента, допълни още Златанов.

„Това са пари на здравно осигурените хора, те трябва да отидат в посока дейности, които се извършват в техен интерес – лечебни, диагностични, профилактични“, поясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във