Банкеръ Daily

Общество и политика

БЛС и НЗОК се договориха лечебните заведения да получат 85% от очакваните постъпления

Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се договориха на всички лечебни заведения, които работят с Касата, да бъдат изплатени 85% от очакваните постъпления, независимо от отчетената дейност за периода от обявяване на извънредното положение. Договореното вече е записано в Анекса към Националния рамков договор 2020-2022 година.

БЛС и НЗОК договориха 85 на сто от очакваните в неепидемична обстановка постъпления да бъдат платени на лечебните заведения. Това означава, че ако дадена болница има реализирана 70 на сто дейност за периода, то разликата от 15% ще бъде покрита от НЗОК.

Постигнатото гарантира осигуряването на заплатите на всички медицински специалисти, независимо от ограничена дейност заради кризата с Covid-19, съобщават от съсловната организация.

Надзорният съвет е решил да се отложи до 1-ви септември видеозаснемането на определени оперативни интервенции от областта на медицинска специалност „Офталмология“.

Друга промяна, записана в Анекса, касае лечението на солидни тумори, типични за детска възраст, като се разрешава на клиники и отделения по детска онкохематология да лекуват и пациенти, навършили пълнолетие до 25-годишна възраст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във