Банкеръ Daily

Общество и политика

Блокади на институции: Първата жертва бе правосъдното министерство

В 40-я ден от началото на протестите за оставката на правителството и главния прокурор, протестиращи обявиха, че започват блокади на институции. Първият опит за този ход бе направен пред Министерството на правосъдието. Група протестиращи от блокадата при Орлов мост опитаха да  влязат в сградата на ведомството, но бяха спрени от охраната.

По думите им те искат влязат, за да разговарят лично с правосъдния министър Данаил Кирилов. Въпреки уверението на охраната, че министърът ще бъде известен за искането им, протестиращите продължиха да правят опити да влязат в сградата.

От ГД "Боец" са написали символична оставка на правосъдния министър и поискаха да му я връчат. 

Демонстрантите влязоха в спор с охраната на сградата, след като стана ясно, че министърът на правосъдието още не е дошъл на работа.

"Не приемаме мафията да пише новата ни конституция, единственото, което искаме от тях, е да си напишат оставките. Ако гражданите нямат достъп до тези обществени сгради, то никой не трябва да влиза вътре. Ние сме  тук. Мафията вън", заявиха протестиращите.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви решенията си за излизане от политическата криза - ГЕРБ ще внесат проект на нова конституция и ще поискат свикване на Велико Народно събрание. 

Правосъдният министър Данаил Кирилов на свой ред съобщи, че управляващите имат готов текст на Конституцията, който трябва да бъде обсъден от народните представители и в него да се включват всички предложения, които премиерът представи. Работата по изготвянето на този проект е започнала още през 2014 година и в нея участвали всички юристи от ГЕРБ. По думите на Кирилов в проекта на ГЕРБ, който ще бъде представен до седмица, "изпълняваме най-последните съвети на Венецианската комисия".

Остават блокирани и трите възлови столични кръстовища - Орлов мост, при Ректората и при площад "Независимост". Кръстовището при румънското посолство, към което е пренасочена голяма част от трафика, засега е отворено и движението е нормално.

Facebook logo
Бъдете с нас и във