Банкеръ Daily

Общество и политика

Близо половината от българите са се срещнали с COVID-19

Около 43% от населението на България се е срещало с коронавируса. Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас. Обработени са над 2600 проби от 38 населени места, обяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

Изследвани са 2665 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип.

Той представи презентация на частна лаборатория "Цибалаб", която направила собствено проучване в опит да установи колко точно българи са се заразили с COVID-19. 

По нейни данни Пазарджик оглавява класацията с 62%, следван от Ямбол (56%). Една трета от живеещите пък в София имат антитела от естествена среща с вируса, обясни собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.

"В края на деня на случаен принцип избирахме проби в различни дни, не в един ден. Разрез за деня на хора, посетили лабораторията - може да са бременни жени, хора с онкологични или сърдечно съдови заболявания или със симптоми на COVID-19. Извадката показва, че в големите градове процентът на срещалите вируса е по-малък. За столицата едва 31 на сто. В проучването обаче не се отчитат ваксинираните българи. За да не спада техният брой, здравното министерство планира нова информационна кампания", обясни д-р Недялко Калъчев, управител на медицинска лаборатория.

По-рано днес по БНР той заяви, че има хора, които са ваксинирани, но не образуват антитела. Това се случва рядко при определени групи пациенти, които развиват нисък имунен отговор. 

Той поясни, че голяма част от хората, които са се срещнали с вируса по време на първата вълна, имат прилично ниво на антитела. "Те не са малко. Това е един много приличен отговор".

Масово тестване на българите за наличие на антитела няма да има,

тъй като това щяло да даде само момента снимка на ситуацията, заяви д-р Кацаров.

"При антителата има следния въпрос - те намаляват след известно време след срещата с вируса, но това не означава, че нямаме имунитет. Така ние ще установим само наскоро срещалите се, а не всички", обясни министър Кацаров.

Националният ваксинационен щаб ще се преструктурира в Консултативен съвет

по ваксинация към Министерството на здравеопазването, заяви още Кацаров.

Здравният министър добави, че ще се изгради информационна система за всички хоспитализирани, ваксинирани и преболедували. Софтуерни компании вече работят по разработването на регистъра.  

"Ще изградим техническо място при нас, където да има информация за всички ваксинирани, всички лежали в болници, за всички тестове на антитела от март досега. Ще се сортира по ЕГН и области и общини. Събирайки тези данни ние ще получим най-малкия брой хора, които са се срещали с вируса до този момент. Всеки нов случай ще допълва натрупаната база данни", каза Стойчо Кацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във