Банкеръ Daily

Общество и политика

Близо 90% от столичаните искат да участват в управлението на София

Софиянците, които искат да участват в управлението на София са 88%, а в същото време 84% смятат, че като граждани нямат влияние върху вземането на решения за града, както и че общината не полага усилия да ги включи.

Това са част от резултатите на социологическото проучване, с което стартира днес кампанията “Граждански бюджет за София”. Тя цели въвеждането на изцяло нов начин за демократично управление на столицата и прозрачност в харченето на публични средства.

Какво е "граждански бюджет"?

“Граждански бюджет” или “бюджет с участието на гражданите” e демократичен механизъм, чрез който част от бюджета на града се изразходва изцяло по решение на гражданите. Предлагат се и се гласуват идеи и проекти, а общината ги реализира. Гражданските бюджети имат 30-годишна история по света и се прилагат в над 6 000 града и множество по-малки общини.

Според представителното проучване, 92% от софиянци одобряват въвеждането им.

Днес на празника на София, стартира сайтът на проекта www.grazhdanskibudget.bgкъдето гражданите ще могат да се информират за начина на действие и ползите от граждански бюджет, като част от информационно-образователната кампания, и да се регистрират за "Големия онлайн разговор", който ще се осъществи през октомври в партньорство с английската компания Clever Together.

Такава масова онлайн дискусия за съвместно създаване на политики с гражданите се случва за пръв път в България. Паралелно, инициаторите ще търсят подкрепа сред общинските съветници и кмета на София за сформирането на работна група, която да създаде официалната рамка на механизма, която да бъде гласувана в Столичния общински съвет.

Досега от "Граждански бюджет за София" са провели срещи с фокус групи от граждани, представители на администрацията и НПО-та. 

“Бюджетът на града обобщава цялата политика на общината. Той е директен израз на визията, стратегията и приоритетите ѝ – на решенията, които е взела за нашия град. Гражданите имат право да участват по-активно в тези решения”, казва ръководителят на проекта Теодора Зарева. 

“Бюджетът се реализира с нашите пари на данъкоплатци и като такива, имаме право на повече глас за това как се харчат те. Събитията от последните години дават ясна заявка за все по-голямата готовност на гражданите да са реален фактор при вземането на решения по обществените политики. Освен това, гражданският бюджет вече е заложен в дългосрочния план за развитие на столицата приет от СОС -  Визия за София.”

Facebook logo
Бъдете с нас и във