Банкеръ Daily

Общество и политика

Близо 90% от служителите в европейска агенция ще напуснат, ако офисът се премести в София

Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ) е съобщила на Европейската комисия, че персоналът й предпочита новата централа на службата да бъде в Амстердам. Това съобщи изданието "Политико". То посочва, че най-малко 90 процента от работещите в агенцията, която трябва да напусне Лондон заради Брексит, ще предпочетат да се откажат от работата си вместо да се преместят във Варшава, Букурещ или София, които са сред кандидатите да приемат ЕАЛ.

Агенцията предупреди, че може да изгуби много от служителите си, което ще й попречи да функционира, ако политиците не направят правилен избор на град, в който да се намира централата на агенцията. Тя е направила проучване сред 900-те си служители, но отказва да даде подробности. Европейското издание на "Политико" обаче информира, че според проучването Амстердам е най-предпочитан сред персонала на ЕАЛ, като агенцията е изтъкнала пред ЕК, че ако се премести в холандския град ще изгуби най-малко хора. Повече персонал би останал също ако агенцията се премести в Барселона или Виена.

За ЕАЛ е изключително важно да запази персонала си, за да може да поддържа важните си функции като одобряването на нови лекарства и мониторинг на страничните ефекти. Изгубването на изключително важни служители и ключови познания след преместване в някои от по-нежеланите градове, ще започне да подкопава "общественото доверие в системата", тъй като на агенцията ще й бъдат необходими години да се преустрои след преместването.

Милано, Копенхаген, Атина, Амстердам и Барселона са сред градовете, които биха искали да станат домакини на централата на ЕАЛ, като Милано се оформя като евентуален лидер в надпреварата.

Европейската комисия прави оценка на евентуалния нов дом на ЕАЛ, но решението трябва да бъде взето от лидерите на ЕС, които ще се опитат да постигнат споразумение на следващата си среща през октомври. Окончателно решение се очаква месец по-късно

Facebook logo
Бъдете с нас и във