Банкеръ Daily

Общество и политика

Близо 86% от IT специалистите в България са в столицата

Технологичният сектор е най-бързо развиващият се в София през последните години, като близо 86% от IT специалистите в България са в столицата. Това създава условия за развитие на другите индустрии чрез дигитализация. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на 21-вата национална конференция „Ефективно и сигурно е-Управление“.

„Като кмет за мен е важно прилагането на иновативни решения в управлението на града и проектите за неговото развитие. Въвеждането на повече електронни услуги е част от стратегическите ни приоритети, с които искаме да подобряваме живота на хората и условията за бизнеса“, каза Фандъкова.

Кметът подчерта, че една от първостепенните задачи на Столичната община е увеличаването на броя и качеството на общинските електронни услуги, което ще доведе до намаляване на административната тежест и оптимизиране на административните процеси. Работи се и за това да отпадне изискването на седем документа в общинската система за прием в детските градини.

През 2019 г. е  разработена стратегия за дигитална трансформация, а от началото на тази година е създаден специален ресор, ангажиран с дигитализирането и използването на технологиите от общината. Новият ресор има задача да развива София като интелигентен и високотехнологичен град. Предвижда се през следващите две години разширяването на услугите по електронен път до 170, както и внедряването на по-модерни технологии.

Столичната община е първата, която въведе електронни обществени поръчки тази година. Вече са в ход 16 електронни процедури по Закона за обществени поръчки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във