Банкеръ Daily

"Маркет линкс":

Близо 80% от българите виждат основание за протести

В пореден месец, наситен с публични скандали, провокиращи обществено негодувание отчитаме все по-ясна тенденция на засилващи се негативни оценки за посоката на развитие на страната. Три четвърти от българите не са доволни от състоянието на държавата в момента, такива резултати са наблюдавани през 2013 г. по време на протестите при правителството на Пламен Орешарски, казват социолозите от агенция "Маркет линкс" в своя обзор на обществено-политическите нагласи през ноември. Изводите се базират на национално-представително проучване сред 1005 лица над 18 г. в цялата страна, проведено в периода 16-25 ноември 2018 година.

"Може да се прогнозира, че българските граждани в момента са в ситуация да очакват предсрочни избори, защото недоволството и неудовлетвореността от това как се развива държавата вече е много високо. За сравнение, през май месец тази година недоволството е било 55%, а през ноември се покачва до 74%. В сравнение с май месец спада доверието и към правителството, и към президентската институция. Президентството остава единствената политическа институция, която запазва положителен рейтинг – 51% от имащите право на глас имат доверие в нея. Доверието в Народното събрание e декларирано от едва 7% от пълнолетните български граждани.", изчисляват от агенцията

От "Маркет линкс" отбелязват, че закъснялата оставка на вицепремиера Валери Симеонов се отразява силно негативно върху доверието към двете водещи политически сили ГЕРБ и БСП.

Близо 80% са на мнение, че има основание за протести. Анализът посочва, че голяма част от обществото ги подкрепят, макар и да не участват активно в тях. Според данните цените на горивата, които се изтъкват като основна причина за протестите, не се оказват този главен мотив, който кара хората да излязат на улицата. Те могат да отключат нови протестни вълни, но в момента хората като цяло са неудовлетворени от жизнения си стандарт. Лошото управление на държавата, на здравеопазването и корупцията по високите етажи на властта са също сред темите, които вълнуват обществото.

Опозиционната БСП все още не успява да извлече осезаеми политически дивиденти от кризата, в която се намира българското общество.

През този месец има известна мобилизация на електората на ГЕРБ, вероятно провокирана от известното овладяване на ситуацията от премиера. Миналия месец имаме почти изравнени резултати по отношение на база гласуващи, докато сега виждаме, че ГЕРБ отново би била първа политическа сила при евентуален вот.

Данните сочат още, че "Воля" едва ли ще успее да премине минималния праг от 4%, а "Обединените патриоти" имат осезаем спад в електоралната подкрепа, което подсказва, че можем да очакваме различен парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във