Банкеръ Daily

Общество и политика

Близо 59 хиляди първокласници тръгват на училище

Близо 59 хиляди са първокласниците в България, които ще прекрачат за първи път училищния праг на 15 септември. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Стара Загора.

Той уточни, че в класните стаи ще влязат над 700 хиляди ученици и 89 хиляди преподаватели.

Поради здравословни причини много малка част от родителите са избрали децата им да се обучават от вкъщи. Около 200-300 деца ще продължат обучението си дистанционно. Тези ученици са с хронични заболявания и родителите им са преценили, че това би било по-добрият вариант за тях.

Според образователният министър тази учебна година ще протече в условията на непредвидимост заради ситуацията с коронавируса, но основната цел е обучението да бъде присъствено.

"Хубаво е, че избрахме вариант, при който ако се разболее дете, се карантинира класа, а не цялото училище. Най-добре е да се учи в реално време, т.нар. синхронно обучение в електронна среда. Препоръчали сме на училищата да се възлагат проекти и задачи, за което се изисква техническа обезпеченост. За момента училищата се справят с бюджетите си, имаме готовност да им помогнем при необходимост", увери Красимир Вълчев.

Той е категоричен в това, че в страната са въведени едни от най-либералните правила за носене на маски в училищата, а от министерството препоръчват учениците да прекарват повече време навън. 
 
„Не е вярно, че учениците ще учат присъствено до 1 октомври, след което ще се премине към дистанционно обучение. Да, ще се преминава, когато има болно дете, но само тогава“, поясни министърът по повод появилите се слухове по темата и увери, че всички училища в страната са готови за присъствена учебна година.

Еднократната помощ за ученици, записани в първи клас през учебната 2020/2021 г., ще бъде 250 лв. Право да я получат имат семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище за първи път. Задължително условие за получаването на средствата е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във