Банкеръ Daily

Общество и политика

Близо 5500 български кандидат-студенти продължават образованието си в чужбина

Около 5500 български кандидат-студенти ще продължат висшето си образование в чужбина тази есен. Данните бяха оповестени по повод предстоящото издание на международното изложение „Световно образование“, което ще се проведе между първи и шести октомври.

С близо 30% нараства и броят на учениците, които заминават в чужбина, за да получат средно образование.

Отказалите се от обучение зад граница ученици и кандидат-студенти са под 5%, отбеляза пред БНР Николай Христанов, мениджър "Висше образование" в един от порталите за консултации при обучение в чужбина. "Очакванията бяха за отлив, предвид паниката и страха. С изненада установихме, че много български семейства и ученици не се отказват от мечтите и стремежите си за образование в чужбина", каза Христанов.

Повечето студенти вече са отпътували. А всеки може да реши как да започне обучението си - онлайн или присъствено, което зависи от обстановката в съответната държава. Повечето от приетите в чужбина студенти започват учебната година от октомври в реални условия.

Нидерландия, Белгия, Франция, Дания и Швеция са сред търсените образователни дестинации, стабилен остава и интересът към Италия и Испания. След Брексит Ирландия набира популярност сред студентите.

Увеличават се и запитванията за задокеански дестинации като САЩ и Канада.

Около 1200 българи са заминали да учат във Великобритания. Тази учебна година е последната със старите такси за студенти от ЕС. От догодина европейските граждани, обучаващи се в Обединеното кралство, ще бъдат третирани като международни студенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във