Банкеръ Daily

Общество и политика

Близо 53 хил. лева струват новите колчета по "Граф Игнатиев"

Над 600 чугунени колчета сменят "перките от акула" по столичната улица "Граф Игнатиев". Височината на едно колче е 63 см. Основата му се закрепва към бетонна плоча под настилката на улицата. Около 70 часа е необходимото технологично време за стягане на материала към основата, след което може да се монтира и самото колче. Демонтажът на перките и монтажът на болардите ще отнеме около седмица. Цената на едно колче е 88 лв. без ДДС. Демонтажът на перките и поставянето на основите, на които ще бъдат хванати новите ограничители, ще бъдат извършени за сметка на строителя, а общината плаща болардите, чиято цена възлиза близо на 53 хил. лева.

Както "Банкеръ" писа, премахването на "перките" започна на 22 август. След поредица от инциденти с пострадали хора, столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща опасните ограничители да бъдат премахнати месеци преди това. През март експертният съвет към главния архитект на София взе решение "перките" да бъдат сменени с така наречените боларди.

Последният инцидент с т.нар. перки на акула бе от 20 август. Тогава жена се спъна в ограничителите и падна, след което бе откарана в болница с охлузвания по челюстта. В знак на протест съпругът й Александър Рогачев откъртва няколко ограничителя и ги слага на трамвайните релси. Полицията го задържа за 24 часа. Рогачев каза в телевизионно интервю, че не му е повдигнато обвинение по случая от прокуратурата. Той заяви, че го викат в Първо РПУ в София на 4 септември и предположи, че може би тогава ще му бъде повдигнато обвинение. И добави, че е готов да понесе всяко наказание, което съдът му определи.

Като мотив за откъртването на ограничителите той посочи, че го е направил в състояние на афект и е искал да предизвика "заспалото българско общество". "Видях, че жена ми лежи потънала в кръв. Брадичката й беше разцепена. Имаше рани по ръцете и колената ѝ. Внесох я на ръце в магазина. Помолих комшията за един "кози крак", защото тези неща са трудни за пренасяне, и ги избутах на трамвайната линия абсолютно умишлено", каза още Александър Рогачев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във