Банкеръ Daily

Общество и политика

Близо 50 хил. души са потърсили съдействието на омбудсмана през миналата година

Парламентът прие Доклада на омбудсмана за миналата година. „За“ него гласуваха 152 народни представители, без „против“ и с 1 „въздържал се“.

През изминалата година институцията е сезирала 5 пъти Конституционния съд, отправила е 4 искания за тълкувателни решения, 13 законодателни инициативи и становища и е организирала 35 кръгли маси и обществени дискусии. Отправени са 1823 препоръки и повече от половината от тях са били изпълнени от страна на институциите.

"Близо 50 хил. души потърсиха съдействието на омбудсмана през миналата година", посочи гражданският защитник Диана Ковачева по време на представянето на доклада си за 2019 г. пред депутатите.

"2019 г. беше важна за омбудсмана, защото именно през тази година бяхме акредитирани с най-високия правозащитен статут А от ООН, който ни дава възможност да защитаваме българските граждани от най-високата международна трибуна - тази на ООН", изтъкна Ковачева.

Тя обърна внимание на това как работи институцията в условията на пандемия и че омбудсманът не е спрял да работи за нито един ден. Хората най-често са се оплаквали от нарушения на трудовите и социалните им прав, от неправомерни действия на частно-правни субекти, колекторски фирми, фирми за бързи кредити, частни съдебни изпълнители, от нарушение във връзка с достъп до образование. Дигиталното образование пък е поставило въпроса за дигиталната бедност и дигиталното изключване

Общественият защитник спря вниманието си и на областите, където има най-много нарушени права. Правата на потребителите за поредна година излизат напред, следвани от трудовите и социалните права, здравеопазване и образование и права, нарушени от частно-правни субекти.

Министерство на правосъдието е изработило проект, който е в Народното събрание и е свързан с колекторските фирми. "Този законодателен пакет би следвало бързо да бъде приет, включително със закон за частния фалит, тъй като хората трябва да бъдат спасени от свръхзадлъжнялост", подчерта Ковачева.

Според нея трябва да има механизъм да се плаща по-малко, когато водата е с по-лошо качество. А топлофикацията все още продължава да бъде сериозен проблем за хората. През миналата година гражданите се оплаквали от завишени и неясни сметки, от лошо качество на предоставяната услуга, проблеми с разпределението на дяловото разпределение в етажната собственост. Всички тези проблеми не са решени. Тази година се е стигнало до върха с хаоса в изравнителните сметки.

"Радвам се, че беше удължен срокът за обжалване на изравнителните сметки, защото много хора ги получиха със закъснение, а други изобщо не ги получиха. Очаквам от директора на "Топлофикация - София", който пое ангажимент лично, да оправи начина, по който изглеждат съобщенията към фактурите, да започне да изпраща фактури към софиянци и да спре с подвеждащата информация. Надявам се това да стане в много кратък срок", каза омбудсманът.

Тя постави акцент и върху проблема с пенсиите. В края на миналата година и началото на тази около 15 хил. пенсионери в три подписки се обърнали към нея, а също и към депутатите с настояване пенсиите им да бъдат преизчислени. Според омбудсмана има проблем с необходимостта от това минималната пенсия да бъде изравнена поне с прага на бедност. В момента пенсията е 250 лв., а прагът на бедността 363 лв. Това означава, че има поне 100 лв. разлика и хората приемат този факт като крайно несправедлив, смята Ковачева.

"Миналата година започна Съветът за наблюдение към омбудсмана по Конвенцията за хората с увреждания. От какво се оплакват те? От проблеми с асистентската помощ, видя се, че и тази година имаше прекъсване на договорите, от социално-икономическата закрила, от достъпността на средата и също така се оплакват от липсата на заетост. Има приети квоти за работодателите, но в тази пандемия хората нямат работа, но хората с увреждания са в изключително уязвима позиция", обобщи тя.

"Ще обърна внимание на правата на децата с увреждания и специални образователни потребности. Образователната система им е длъжник. Има проблем с насилието в училище и у дома и с качеството на резидентната грижа", добави тя.

Ковачева изброи приоритетите си за 2020 година. Социалните и икономически права продължават да бъдат важни. Отново в дневния ѝ ред е защитата на гражданите от монополите.

Тя е предложила законодателни промени към Министерство на правосъдието, които били приети. Предлага и мерки срещу домашното насилие. То не е спрямо жени, то засяга хора с увреждания, възрастни хора и деца

Омбудсманът предлага и ясно дефиниране на икономическото и психическото насилие и личните лекари да бъдат задължени да докладват, когато имат данни за насилие върху хора и да има задължителна терапия за насилниците.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във