Банкеръ Daily

Общество и политика

Близо 42 000 нуждаещи се разчитат на социалния патронаж всеки ден

Близо 42 000 възрастни, хора с увреждания и лица в риск получават почасова помощ в дома си чрез услугата "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" . Подписани договори по програмата имат 240 общини, като стойността на проектите е близо 68 млн. лв.

Над 12 500 от потребителите са подкрепени от медицински специалисти и социални работници в дома си. Останалите близо 30 000  получават подкрепа в условията на пандемията от COVID-19, като всекидневно им се предоставят храни, лекарства и други продукти от първа необходимост. Хората от рисковите групи, които не напускат домовете си, получават подкрепа и чрез заплащането на битови сметки и съдействие за неотложни административни услуги.

Поради големия интерес от страна на общините, Управляващият орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" удължи срока за кандидатстване по Компонент 3 на операция "Патронажна грижа" до 29 май. Така повече лица ще получат необходимите им стоки или услуги в дома и няма да се налага да излизат.

Потребителите определят услугата като навременна и необходима, в ситуация на карантинни мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във