Банкеръ Daily

Общество и политика

Близо 4 хил. са новите случаи на COVID-19 у нас

Общо 3853 са новите случаи на коронавирус при направени 39 231 теста, показват обновените данни в Единния информационен портал. Положителни са малко под 10% от взетите проби.

Починалите от COVID-19 са 199 души, над 92% от тях не са били ваксинирани. 4535 са отчетени като оздравели.

В болници са настанени 8398 души, 760 от тях са в интензивни отделения.

Поставените ваксини през последното денонощие са 17 375.

Ковид зоните са огромен неуспех, които можеха да подпомагат и да бъдат нещо допълнително, но не могат да изнесат никакъв товар, заяви доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари пред БНТ. Той съобщи, че има пациенти, които вече искат да им бъде поставена третата бустерна доза.

За лекаря зелените сертификати са правилна мярка и доведе до подтикване на колебаещите да се ваксинират, което е добре.

Той призова хората да си носят маските, когато ходят при личните лекари и да стоят на разстояние. По думите на доц. Киров споровете за мерките са безсмислени. Компетентните взимат решения, а нашата цел е да направим така, че да преминем зимата благополучно, за да стигнем до лятото. 

Доц. Любомир Киров даде пример, че в историята и в Средновековието важните решения са взимали старейшините на едно племе. Първо старейшините у нас не са като старейшини, като ни питат дали ни харесва или не и се опитват да се съобразят с претенциите ни, изрази се метафорично доц. Киров за решенията на здравните власти.  Доц. Киров го е срам да каже защо българите не искат да се ваксинират.

По думите му вероятно има необходимост от лекари, медицински сестри и медицинска техника. Връзката между лекар и пациент никога не е прекъсната. Той посочи, че в настоящата ситуация се надхвърля лимита за изследвания. НЗОК да не се опитва да ни санкционира, че някои от нас надхвърлят лимита за изследвания, настоя председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в заключение. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във