Банкеръ Weekly

Общество и политика

Близо 32 млн. лева отиват за ремонта на второкласни и третокласни пътища

Над 15.5 млн. лева са спестени от зимното поддържане, въпреки заснежените пътища през април. С добрите резултати се похвалиха регионалният министър Десислава Терзиева и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков. Така в рамките на пет месеца от ноември до края на март пътната агенция е похарчила 44.5 млн. лева.

"Това е най-евтината зима за пътната агенция от 2010 година", похвали се Терзиева. Спестените средства ще бъдат вложени в ремонта на второкласни и третокласни пътища, като ремонтните ще започнат до края на месеца.

Освен пестелива, пътната агенция е била и доста строга към почистващите фирми. Така в рамките на целия зимен сезон наложените глоби са в размер на малко над 100 хил. лева. Освен предвидените 15.5 млн. лева, още 16 млн. от бюджета на пътната агенция ще отидат за ремонта на общо 240 километра второкласни и третокласни пътища, като някои от тях вече са започнали. Ще бъде рехабилитиран и 17-километрова отсечка в община Стрелча, която не е преасфалтирана цели 50 години. Това са участъци от пътя Копривщица - Стрелча, който осигурява връзката с подбалканския път София - Бургас, както от пътя Стрелча - Пазарджик.

Работи се и по кръговото движение в град Кнежа, а скоро ще започне ремонтът и на четири кръстовища по направление "Слънчев бряг - Бургас". Целта е строителните работи да завършат преди началото на активния туристически сезон в края на юни.

Други 16 млн. лева от бюджета на пътната агенция ще отидат за изкърпването на пътната настилка на едни от най-натоварените пътища в страната.Предвидените средства за месец април са 6 млн. лв., а за месец май - 10 млн. лева.

Амбицията е до края на настоящата година да бъдат ремонтирани близо 1500 км от републиканската пътна мрежа, като в края на лятото ще започне и рехабилитацията на 50 км от старите участъци на автомагистрала "Тракия". Иначе по различните европейски програми, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие, се предвижда ремонтът на около 150 километра пътища. По програма "Транзитни пътища V" тази година продължава рехабилитацията на около 500 км републикански пътища.

С над 50 млн. лева, които ще дойдат по линия на публичната инвестиционна програма за развитие на регионите, през тази година ще бъдат ремонтирани над 270 км второкласни и третокласни пътища, които не са ремонтирани от години и са в изключително лошо състояние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във