Банкеръ Daily

Общество и политика

Близо 3000 глоби са наложени за нарушения по време на извънредното положение

Близо 3000 глоби са наложени от началото на извънредното положение досега заради нарушения на наложените ограничения. Това съобщи началникът на Главна дирекция "Национална полиция" в МВР Христо Терзийски.

Терзийски посочи, че издадените актове за нарушение на Закона за здравето до момента са 2780, като това включва както нарушения на карантината, така и влизане в паркове и градини и неспазване на дистанция.

Досъдебните производства за нарушаване на наложена от властите карантина са 702, данните са към 17 часа, в неделя. Присъдите за нарушаване на изолацията вече са три - две са пробация и една - пробация с глоба.

Началникът на "Национална полиция" подчерта, че случаите, в които МВР използва трафични данни за установяване на нарушения на карантината, са изключително малко. До 7 април властите са извършили справки за трафични данни 14 пъти, при общо около 70 хил. души, които са преминали карантина в страната. Във всички случаи се установило, че има нарушение на изолацията.

Процесът на проследяване не е основен способ за установяване на нарушение и не е автоматизиран по никакъв начин, увери шефът на полицията. Той обясни пред Нова телевизия, че до проверка се стига едва след като бъде получен сигнал, че има нарушение на карантината, като най-често това ставало от съседи.

Между 24 хил. и 25 хил. души среднодневно са поставени под карантина. Патрулни автомобили отиват на адреса и изискват гражданинът да се покаже на прозореца. Ако се установи, че не е на адреса, се прави доклад и се предава на прокуратурата, разясни Терзийски.

По негови данни досега има 29 полицаи с положителни проби за коронавирус.

На въпрос дали полицията ще глоби вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който беше сниман да седи в Градската градина пред ведомството му, в нарушение на забраните, началникът на полицията отговори, че има образувана проверка. За да се стигне до глоба обаче, авторът на публикувания във Фейсбук кадър трябва да се съгласи да свидетелства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във