Банкеръ Daily

Общество и политика

Близо 3% от здравните разходи в ЕС и в България отиват за профилактика

В условията на пандемията от коронавируса е интересно да се знае колко се харчи за превантивни здравни грижи, които имат за цел да предотвратят или да намалят броя или сериозността на травмите и болестите, техните последици и усложнения, отбелязва Евростат.

През 2018 година средно в Европейския съюз държавните и частните разходи за профилактика са 2,8 процента от общите разноски за здраве. Най-висок дял се наблюдава в Италия (4,4 процента) и Финландия (4 процента), информира европейската статистическа служба.

В България показателят е колкото средното за ЕС равнище - 2,8 процента.

Най-нисък е делът на разходите за превантивни здравни грижи в Словакия - 0,8 на сто от общите разходи за здравеопазване. Следват Гърция, Кипър и Малта с по 1,3 процента, както и Румъния с 1,4 процента.

Съотнесени към броя на населението, разходите за профилактика през разглежданата 2018 година са най-високи в Швеция (165 евро на жител), Финландия (152 евро), Германия (148 евро) и Нидерландия (146 евро). Най-ниски са в Румъния и Словакия (по 8 евро на жител). Следват България и Гърция с по 17 евро на глава от населението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във