Банкеръ Daily

Общество и политика

Близо 3 млн. лева са дадени за ремонти и оборудване на психиатриите през 2019-а

През миналата година здравното министерство е предоставило близо 3 милиона лева за ремонти и оборудване на държавни психиатрични болници и отделения в страната. Това съобщи БНР, позовавайки се на информация от Министерството на здравеопазването. Вчера омбудсманът Диана Ковачева в специален доклад изнесе фрапиращи данни за състоянието на психиатриите и домовете за социални грижи у нас.

Държавната политика в областта на психиатричната помощ и грижа е непоследователна и съответно неефективна, заяви преди дни пред БНР бившият национален консултант по психиатрия професор Дроздстой Стоянов. „Политиката на правителството в сектора напомня гасене на пожари и това гасене на пожари не води до устойчиви политики и устойчиви стратегически ангажименти“, посочи той.

През миналата година е стартирал процесът за подобряване на материално-техническата база в 10 от 12-те държавни психиатрични болници, в Столичния център за психично здраве и в 14 от 16-те отделения към различни болници в страната, съобщиха от здравното министерство.

Всички лечебни заведения са в процес на усвояване на получените средства, а болниците в Кюстендил, Монтана и столичната „Свети Наум“ са приключили с ремонтите.

До края на месеца лечебните заведения имат срок да предоставят на Министерството на здравеопазването исканията си за финансиране на необходимите ремонтни дейности и апаратура за настоящата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във