Банкеръ Daily

Общество и политика

Близо 2400 безработни ще бъдат наети към общините

Общо 2387 безработни ще бъдат наети по програмите като приоритетно ще бъде давана на тези хора, които трайно са останали извън пазара на труда. 74% от броя на заетите ще бъдат наети на пълен работен ден, останалите почасово. Осигурена е минимална работна заплата от 560 лева. Отделно общините ще подпомогнат наемането с 250 хиляди. лева. Това обяви социалният министър Бисер Петков по време на седмичния парламентарен контрол. 

В началото на юни ще започва изпълнението на 28-те регионални програми за заетост във всички области на България. Регионалните програми ще се финансират с 8,8 млн. лв., което е с 10% повече в сравнение с миналата година. Средствата са от бюджета за активна политика на пазара на труда на социалното министерство. 

По програмите ще се наемат приоритетно хора от уязвимите групи на пазара на труда, сред които безработни младежи до 29 години, хора над 50-годишна възраст и продължително безработни. 

Наетите по регионалните програми ще поддържат паметници на културата, училища, детски градини и читалища. Част от тях ще отговарят за облагородяване и почистване на детски площадки, паркове, алеи, места за отдих, поддържане на пътища, ще извършват спомагателни дейности в обществени трапезарии и пенсионерски клубове и ще оказват съдействие за предоставяне на домашен социален патронаж. Изпълнението на регионалните програми за заетост ще продължи до края на 2019 г.

 

Безработните се наемат по регионалните програми за заетост по предложение но местната власт. Общините казват от какви хора и на какви длъжности могат да бъдат наети. Приоритет и тази година са дейностите свързани с опазване на имуществото на общините, включително поддръжка на чистота, ремонт на пътища, екология и други. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във