Банкеръ Daily

Проф. Тодор Кантарджиев:

Близо 2 млн. българи са с имунитет, в плато сме

Страната ни се намира в плато, което е с висока заболеваемост, и системата се справя. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националният оперативен щаб. Кантарджиев прогнозира, че до седмица ще има спад в броя заразени с коронавируса.

Според професора, около 300 000 са преболедували официално, а ваксинираните са 458 000. Към тези цифри трябва да се походи с внимание, защото не всички преболедували са в официалните данни, добави той.

Кантарджиев заяви, че от опита, който имаме, знаем, че когато мерките продължават повече от две седмици, се натрупва една умора. Не сме стигали до мерките, които ги прилагат нашите съседи – "вечерен час или да пускаш sms, за да отидеш да си купиш хляб". "Натрупа се умора. Нищо толкова не се е отхлабило обаче", смята той.

"Борим се максимално бързо да ваксинираме. Трябва до края на лятото да имаме достатъчно имунно население, за да няма разпространение. Това е целта ни от една година. Чакахме да дойде ваксината“, посочи директорът на Центъра заразни и паразитни болести .

По темата с образуването на тромби вследствие на ваксината на „АстраЗенека“ той каза, че ваксината е обект на критика, защото е най-евтина. Даде и рецепта срещу съсирването на кръвта: „Който се ваксинира, да приема повече домати и доматен сок. Това пречи на съсирването на кръвта“. "От опита на много имунизирани, над 17 милиона, чак такива кръвосъсирващи състояния не се регистрираха. Мислите ли, че една държава като Великобритания с традиции в общественото здраве, ще допусне такова нещо?"

За нивата на смъртност Кантарджиев отчете като фактор общото здравно състояние на българския народ и изтъкна, че диабетът и наднорменото тегло са сериозни причинители. Хората също така забавяли търсенето на медицинска помощ, което представлявало проблем.

Професорът съобщи, че британският вариант на коронавируса не подминава бебетата, което е смущаващо: „Бременните да се пазят много“. Този щам се разпространява повече, защото засяга горните дихателни пътища и се отделя повече вирус. Все повече загубата на обоняние не се регистрира при пациентите.

По въпроса за избор на ваксини каза: „Ще има достатъчно, снабдяваме в края на месец април и избор на ваксина може да се прави“. Но предупреди: „Не правете избор на база емоции! Хората с алергии трябва да се замислят за РНК-овите ваксини. Трябва да пият няколко дни антиалергични лекарства преди да се ваксинират“. Професорът завърши: „Тези, които са се ваксинирали сега и се чувстват добре, могат да бъдат спокойни около 2 години“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във