Банкеръ Daily

Общество и политика

Близо 2 милиона българи нямат достъп до аптека

Около 2 милиона български граждани нямат пряк достъп до фармацевтични услуги. Оказва се, че в 14 малки общини няма аптеки. Паралелно с това сме на първо място по аптеки в големите градове. Това обяви пред БНР депутатът от БСП Дора Янкова.

Тя инициира създаването на интернет платформа, в която всеки може да изрази мнението си къде е нужно да има аптека. Настоява и за създаването на Национална аптечна карта. Припомняме, че през декември 2019 г. правителството одобри промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Благодарение, на които предстои  да бъде въведена  аптечна карта. Чрез нея ще се определят потребностите на населението от достъп до лекарства и ще стане ясно кои са областите, общините и населените места с недостиг от аптеки. Обявените законодателни инициативи бяха оповестени след въпрос на Янкова по време на парламентарен контрол.

Трябва да се направят  първи  стъпки, с които публичните услуги, услугите в здравеопазването, на местната власт и на държавата да са по-близо до хората. „Какво казваме на хората – пазар, да, но не пазар за всичко“, категорична е тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във