Банкеръ Daily

Общество и политика

Близо 15 млрд. евро ще получи България, ако предложи конкретни планове, изтъкна Ева Майдел

"Близо 15 млрд. евро ще получи България в следващите 4 години, при условие, че имаме конкретни планове, които да предложим и да участваме, за да получим тези средства". Това каза пред БНР евродепутатката от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел. Тя добави, че за пръв път в историята на ЕС се предлага специален възстановителен план, който е отделен от 7-годишния бюджет, на обща стойност 750 млрд. евро. „Всички държави в ЕС минават през една безпрецедентна криза и затова отговорът на тази криза също е безпрецедентен", подчерта евродепутатката.

Ева Майдел заяви, че щетите на европейските икономики са различни и затова възстановителният план дава възможност не само да се върнат икономиките на пред пандемичните нива, а и да се модернизират, така че БВП на държавите членки да расте с по-висок процент, отколкото е растял до този момент.

Тя уточни, че този план ще се договаря през следващите месеци на ниво Европейски съвет и Европейски парламент. Майдел посочи, че за връщането на парите са предвидени различни данъци и такси, но предстои и това да се уточнява от европейските институции. "Следващите няколко години ще се водят такива дебати, така че е добре да бъдем по-обединени българските евродепутати в позициите ни. По важни теми винаги сме доказвали това", посочи членът на Европарламента.

Според Майдел ЕК предлага такъв амбициозен план, защото има притеснение, че кризата може още повече да раздели нивата на икономическо развитие в Европейския съюз. "Това може да подкопае най-стабилната част на ЕС - единния пазар. Когато има големи разлики, това може да доведе до засилени антиевропейски настроения. Така че този план е много солидарен и е инструмент да предотврати тези настроения, като едновременно направи така, че да играе ролята на стимулатор за икономиката". 

Майдел посочи, че трябва да стане така, че икономиката в следващите 10-15 години да бъде до такава степен променена, че и връщането на тези средства да бъде по-лесно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във