Банкеръ Daily

Общество и политика

Близо 14 000 гимназисти ще развиват умения на стаж във фирми

Близо 14 000 гимназисти ще развиват професионалните си умения със стажове в реална работна среда във фирми и предприятия. Така техният брой се увеличава с 2283 спрямо предварително предвиденото.

За това са се споразумели Министерството на образованието и науката и Изпълнителната агенция "Програма за образование", която е управляващ орган по проекта "Ученически практики 2".

Разширяването на обхвата на "Ученически практики" се наложи заради големия интерес от страна и на учениците, и на работодателите и многото заявления за участие.

Училищата, участващи в проекта, са общо 321 в цялата страна. Допълнително през тази учебна година се включват 108 нови училища. Благодарение на това проектът ще обхване по-голям брой паралелки и професионални направления. Голяма част от тях са от приоритетни за икономиката сектори като машиностроене, електроника, архитектура и строителство и др., каквато е една от целите на проекта.

Учениците получават възможност да участват в обучение в реална работна среда под ръководството на наставник от съответната фирма и на наблюдаващ учител. Така от една страна учениците повишават професионалните си умения, а от друга се засилва партньорството между работодателите и училищата. По проекта се създават и учебно-тренировъчни фирми, в които гимназистите развиват предприемачески способности.

С над 2 млн. лева се увеличават средствата по проекта, като общият им размер става 12 579 860,40 лв. На всеки ученик, преминал успешно практическото обучение, ще продължи да се плаща еднократна стипендия в размер на 372 лева.

Дейностите по проекта се финансират по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж (ОП НОИР) 2014-2020 г.". Те ще продължат до края на 2023 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във