Банкеръ Daily

Общество и политика

Близо 1000 души минали през "Пирогов" на Нова година

Близо 1000 пациенти са преминали през болница "Пирогов" около Нова година. Най-натоварено е било в травматологичния кабинет, поради метеорологичната обстановка и бомбичките, които продължават масово да се използват на празниците. Това заяви на пресконференция доц. Асен Балтов - началник на първа травматологична клиника в института.

„В травматологичният кабинет са приети 35 пациенти за лечение. От тях 8 са с наранявания вследствие на бомбички или взривни вещества. Има един прострелян с газов пистолет пациент в областта на коляното и един прострелян с боен пистолет в областта на подбедрицата", посочи доц. Балтов. От тези 8 пациенти, две са деца под 16-годишна възраст, които не са със сериозни наранявания.

Има друга голяма група пациенти, приети в токсикологичния кабинет. За разлика от миналата година, тази имаме 6 деца, приети с между 1 и 2 промила алкохол в кръвта, най-вече между 12-14-годишна възраст след злоупотреба с алкохол. В хирургичният кабинет са преминали 14 пациенти", отбеляза доц. Балтов.

Общо през миналата година 210 хил. пациенти са минали през спешното на "Пирогов", като 15% от тях са били здравно неосигурени.  „Това са пациенти, които са прегледани, обслужени, след което са били пуснати. Приетите пациенти тази година са 45 350 общо във всички клиники на "Пирогов", като 31 хил. от тях са били от София, а 14 500 от цялата страна", добави медикът.

Близо 280 пациенти, чието лечение е около 270 хил. лева, не са се осигурявали и лечението им е било за сметка на болница "Пирогов".

Facebook logo
Бъдете с нас и във