Банкеръ Daily

Общество и политика

Близнашки предлага президентът да се избира от Народното събрание

Създаде се обстановка в обществото, в която стана ясно, че има претенции към Конституцията. Обръщането към Велико Народно събрание е начин да се излезе от институционалната криза, смята експертът по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки. 

"Тази Конституция е най-добрата в Централна и Източна Европа, но нещата се натрупват. В края на миналата година, за моя огромна изненада, дори Румен Радев започна да говори, че Конституцията била писана набързо. Ама как може да знае той как е писана Конституцията, когато той е чужд човек, той няма нищо общо с политиката, с установяването на демокрацията в България", коментира пред БНТ Близнашки по повод обявеното от премиера Борисов желание за свикване на Велико Народно събрание и промени в Конституцията.

Според Близнашки правомощията на президента не трябва да бъдат разширявани, а по-скоро той да се избира от Народното събрание с квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители.

Идеята за повече правомощия за държавния глава беше лансирана от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов. Вижданията на премиера Борисов за "рестарт на държавата" се свеждат до промени, свързани със съдебната власт, намаляване броя на депутатите от 240 на 120 за Народното събрание и от 400 на 280 във Великото Народно събрание.

Решението за свикване на ВНС и гласуване на нова конституция трябва да бъде подкрепено от 160 депутати в сегашния парламент. Тъй като ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат само 116 депутати, им е нужна подкрепа от други партии. В следващите дни коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще дискутират предложенията на министър-председателя за свикване на ВНС. Очаква се БСП да не подкрепи идеята. Засега лидерът на "ВОЛЯ" Веселин Марешки не подкрепя идеята, но не е изключено да промени позицията си, както е ставало при други гласувания в полза на управляващите. ДПС още няма категорично изразена позиция. 

Очаквано президентът Румен Радев не подкрепи инициативата на премиера. Според държавния глава разговор за Конституцията и бъдещето на България е възможен само след подаване на оставки и провеждането на честни предсрочни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във