Банкеръ Daily

Общество и политика

Близнашки: Преди Ваньо Танов митниците бяха разграден двор

Финансовото състояние на страната е изключително тежко, заяви пред журналисти във Варна служебният премиер Георги Близнашки. Той отново обясни, че ще следващият парламент ще трябва да актуализира бюджета. "Още при планирането им приходите са силно надценени, а в края на годината това е особено опасно. Драматично е положението и в приходните администрации, което наложи смяната на ръководството на Агенция "Митници"", допълни премиерът, според когото преди назначаването на Ваньо Танов агенцията е била "разграден двор".

Близнашки посочи, че ситуацията създава необходимост разходите на министерствата да бъдат съкратени с 5 процента. Причина за това е актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса с 225 млн. лева. "Реално министерствата трябва да свият разходите си с 15 на сто в оставащите месеци до края на годината", поясни премиерът.

Той увери, че кабинетът ще продължи с разплащанията от националния бюджет по оперативните програми, за да не бъдат загубени милиарди, които страната ни трябва да усвои до приключването на настоящия програмен период. Допълнителният натиск върху бюджета от разплащанията по оперативните програми може да достигне 900 млн. лева, пресметна още той.

Премиерът припомни, че по случая с КТБ правителството не може да се намесва и БНБ и компетентните власти трябва да приключат работата си. "Следим внимателно събитията и всеки предварителен коментар по тази тема е контрапродуктивен",  категоричен бе той.

За покриване на щетите от бедствието във варненския квартал "Аспарухово", както и на територията на цялата община, са необходими над 27 млн. лева, стана ясно по време на среща на Близнашки с кмета на града Иван Портних. Повече от 9 млн. лева пък са нужни за ремонта на пътищата в общината, а близо 1 млн. лева са нужни за почистване и възстановяване на зелени площи. За почистване и укрепване на отводнителни канали и дерета община Варна възнамерява да поиска 2.1 млн. лева.

От своя страна премиерът призова засегнатите от бедствията общини да побързат с оформянето на исканията си до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Той припомни, че служебното правителство вече одобри 16.2 млн. лева за неотложни дейности на най-тежко пострадалите общини и на няколко министерства. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във