Банкеръ Daily

Общество и политика

Близнашки: Нови избори ще бъдат катастрофа за страната

"Нови предсрочни избори ще имат катастрофални последици за страната", смята служебният премиер Георги Близнашки.

„Аз лично си давам още 2-3 седмици максимум като срок. Смятам, че ще се стигне до съставяне на ново правителство, защото без това не можем да отидем към актуализация на бюджета", допълни той пред Нова телевизия.

„Аз се надявам бързо да се преодолеят различията между онези партии, които биха могли да участват конструктивно в бъдещото управление. Две са основните опции. Едната е създаването и са дясно-центристката коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и евентуално Патриотичния фронт, а ако тази опция се окаже невъзможна, би могло да се търси широката коалиция, за която се настоява от Европа", каза Близнашки.

„Аз лично съм изненадан защо Реформаторите не могат да оценят по достойнство собственото си присъствие в общественото пространство и на тази основа да се присъединят към една по-широка коалиция. Човек трябва да си дава сметка за тези неща, а не да поставя невъзможни за изпълнение условия на своите потенциални партньори", коментира служебният премиер.

„Никой не може да смята, че демонтирането на модела „Кой?" е проста задача, това е дългосрочна задача, тя предполага смяна на политическия елит, а това ще отнеме 7-8 години и много търпение, за да могат да бъдат изведени нови фигури и създадени нови авторитети", каза още той.

Близнашки призова за връщането на банкера Цветан Василев в страната. Той трябва да се върне и да даде разяснения пред съдебната власт за случилото се", смята Близнашки.

„Василев не може да не бъде арестуван, защото срещу него има повдигнати тежки обвинения, но ние сме цивилизована страна. Върху него няма да бъде упражнено неправомерно насилие. Смъртното наказание е отменено и нас. Най-добре е той да се прибира час по-скоро и да дава своите обяснение пред българската общественост", каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във