Банкеръ Daily

Общество и политика

Близнашки: Някои искат президентска република, но това е опасно за страната ни

"Има влиятелни среди в България, които искат да преминем към президентска република. Това е опасно за страната ни, авторитаризъм се усеща във въздуха. Много е трудна коалицията, която ни управлява. Има много разминаване там." Така оцени политическата обстановка у нас проф. Георги Близнашки, служебен министър-председател в периода август - ноември 2014 година, пред Bulgaria ON AIR снощи.

Според него нашите управляващи се сещат за Конституцията, когато има криза.

"Радев е прав да критикува европредседателството. Добре подхванахме темата за Западните Балкани, но това са неща, които ще се решават в определено бъдеще. Изпуснахме големия дебат за бъдещето на Европа. България, въпреки че беше председател, не успя да повдигне тази тема и това е грешка", смята юристът.

По неговите думи БСП не се справя убедително на политическата сцена, а желанието за нови лица им изиграва лоша шега.

"Там няма хора с тежест и авторитет. Няма как да има "Нова визия за България" без визионери. Там няма хора, които да убедят обществото. Навремето БСП ме използва да напиша Конституцията, след това ме отстрани, защото станах неудобен", каза той и добави, че за левицата е направил толкова много, че понякога съжалява за изгубеното време.

"Лилов беше човек от апарата. За него важно беше да си спаси партията. А партията е инструмент, с който да решиш проблемите на държавата. С това започнаха разминаванията ни", обясни проф. Близнашки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във