Банкеръ Daily

Общество и политика

Близнашки: Не сме търсили извънредни правомощия

"Не сме търсили извънредни правомощия", заяви служебният министър-председател проф. Георги Близнашки при приемането на управлението от правителството на Пламен Орешарски. Ясно си даваме сметка за ограничеността на мандата и правомощията на служебното правителство, добави той.

"През последната година българското общество преживя драматични сътресения. Независимо от всичко, това е за добро, защото парламентарната демокрация има своята здрава логика и трябва да се придържаме към нейните ценности и принципи”, добави той.

Проф. Близнашки благодари и за премахването на огражданията пред парламента, като допълни, че е имал намерение това да е сред първите действия на служебния кабинет.

Служебният премиер обеща да не прави чистки, но бе категоричен, че всички, които не се справят с работата си, ще бъдат освободени. Той постави като изключително важна задача провеждането на демократичните избори.

"Основната ни задача е организирането и произвеждането на свободни и честни парламентарни избори, които да произведат резултати, които не се оспорват от никого и се приемат от всички. Необходимо е възстановяване на доверието на гражданското общество в политическите институции. Нашето служебно правителство ще направи всичко възможно изборите да бъдат произведени с активното участие на гражданското общество”, подчерта проф. Близнашки.

Като основни приоритети той очерта да се стабилизират основните обществени системи, да се възстанови доверието с партньорите в рамките на ЕС и на НАТО и да се започне с реформи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във