Банкеръ Weekly

Общество и политика

Близнашки иска ГРАО да проверява денонощно подписите за референдума

Председателят на Инициативния комитет проф. Георги Близнашки поиска служба ГРАО да работи денонощно, за да провери по-бързо внесените 570 029 подписа за провеждане на референдум за промяна на изборните правила.

Инициативният комитет настоява допитването да се проведе заедно с евровота на 25 май, защото по този начин ще се повиши интересът към изборите за евродепутати и ще е по-евтино за данъкоплатците.

"Европейските избори се разглеждат като второстепенни по значение, а така много повече хора ще гласуват", смята проф. Близнашки. Освен това така ще се спестят и до 20 млн. лева, колкото ще струва допитването на държавата, ако се проведе отделно. Проф. Александър Кьосев допълни, че засега най-важно е да се каже кога ще има референдум, а след това да се сформира дебат в обществото относно формулировката на въпросите в него.

В набирането на подписи са се включили протестиращи от "Ранобудните" студенти, активисти на ГЕРБ и Реформаторския блок, включително и хора от "Протестна мрежа" и неправителствени организации. В Народното събрание са внесени 570 029 подписа, като 500 хиляди от тях са осигурени от актива на ГЕРБ.

"Политическите партии ни помагаха, събираха подписи по тяхна линия, но активистите на партиите работеха като наши доброволци и затова не делим подписите по партийна линия. Това са подписите на свободните граждани, които изразиха своята воля", смята Близнашки. Професорът призна, че активистите на ГЕРБ са били най-много, но според него това е "логичният" начин за набиране на подкрепа, защото партиите са тези, които общуват с гражданите.

Инициативният комитет отчете, че е имало висока активност по време на събирането на подписката. Само за един ден са се подписали 75 хил. души, което показвало желанието за промяна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във