Банкеръ Daily

Общество и политика

Близките на загиналите в катастрофата край Своге ще получат по 50 хиляди лева

По последна информация застрахователната компания "Бул инс" ще плати по 50 кил. лева на близките на 20-те загинали в катастрофата при Своге.

Припомняме, че вчера излезе информация, че от фирмата са изплатили едва по 10 лева на част от роднините, защото смятат, че не са длъжни да изплатят обзщетение в този случай. Все пак застрахователната компания не се е отказала от първоначалното си намерение да води съдебни дела след изплащането на обезщетенията. Все още не е ясно срещу кого ще се водят делата - срещу собственика на превозваческата фирма или срещу шофьора.

"Знаете ли, че живота на един човек струва 10 лева? Да, 10 лева! На толкова застрахователната компания "Бул Инс" АД оцени живота на нашите майки, бащи и деца!" С тези думи семействата на хората, които загинаха при тежката катастрофа при Своге миналата година, се обръщат към институциите в страната. Те изпратиха отворено писмо, адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, до омбудсмана Мая Манолова, го председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов.

Разследването на произшествието продължава. Към момента шофьорът е единственият обвиняем. Той е с парична гаранция.

Заради съмнения, че при ремонтирането на пътя не е използван качествен асфалт, на 27 август следователи влязоха в сградата на "Трейс Груп Холд" АД, която е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък край Своге.

На 28 август властите започнаха проверка и във фирмата "Мега-инвест холд ЕООД" в Дупница, която е партньор на "Трейс груп".

Катастрофа и състоянието на пътя станаха повод за оставки и обвинения в корупция - оставки подадоха Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, съответно министри на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта.

Ден преди инцидента от неправителствена организация бяха публикували становище, че тази пътна отсечка не е в добро състояние, въпреки ремонта за почти 23 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във