Банкеръ Weekly

Общество и политика

Близки до шефа на АЕЦ лапат от детските кухни

Едни и същи фирми печелят големите общински поръчки за доставка на храна

С настъпването на пролетта големи и малки общини усилено започнаха да търсят доставчици на храна за детски ясли и градини, училищни столове и бюфети. Бизнесът с първо, второ и трето, баничка и боза, е сладка хапка за много фирми. Защото малчуганите в страната са стотици хиляди, а градските съвети, колкото и да са го закъсали, все отнякъде намират средства за прехраната им. Общини като Пазарджик и столичната Младост в последните седмици извадиха на масата обществени поръчки на стойност над 1.5 млн. лв. за доставка на готова храна и продукти. А големите търгове, естествено, пораждат големи интереси. Показателно е случилото се във Варна. Там бе създадено общинско предприятие Комплекс за детско хранене, което трябваше вътрешно да извършва добре платената дейност. Но срещу него веднага бе подадена жалба от засегнати, по която има висящо производство, и затова морската столица още една година ще бъде снабдявана с детски храни от миналогодишните победители в наддаването.


В големите ни градове със съмнителна систематичност поръчките се печелят от доста ограничен кръг фирми. Една от тях е Макрон, гравитираща около директора на АЕЦ Козлодуй и вече бивш депутат от ГЕРБ Валентин Николов. До влизането си в парламента през 2009-а Николов е притежавал 33% от нея, а според Търговския регистър сегашни собственици са Валентин Владимиров, Милен Петров и Тодор Крумов. Дружеството


прави оборот от милиони левове

с множеството спечелени конкурси за доставка на хранителни продукти в почти всички столични райони. Справка в Регистъра за обществени поръчки показва, че само в рамките на последните 12 месеца Макрон е получила договори за над 3 млн. лева. За доставка на хранителни стоки и хигиенни материали в две детски млечни кухни и две ясли в район Средец компанията прибира 300 хил. лева. За подобни услуги район Сердика си плаща 803 хил. лв., Панчарево вади още 300 хил. лв., община Студентска - още 492 400 лева. Последният засега контракт на Макрон е от януари 2013-а, като за доставката на хляб, тестени закуски, мляко и млечни изделия, месо и месни изделия, риба, зърнени произведения, захарни изделия и подправки за общинските детски заведения община Изгрев е платила 390 хил. лева.


Успехите на Макрон обаче не са само в София, тъй като тя има и договор с община Елин Пелин за около 240 хил. лева. Доста добър е и контрактът й за храненето на ученици, които ще посетят летните морски лагери на Ученически отдих и спорт ЕАД в Бургас, Равда, Обзор, Балчик, Албена, Кранево, Златни пясъци, Св.св. Константин и Елена, Варна, Шкорпиловци, и парк Росенец през това лято. Офертата е на стойност 759 375 лв., като по всички обособени позиции в търга единственият кандидат се оказва Макрон, която печели, както се казва, без бой. От юли 2007-а досега фирмата е класирана първа в общо 23 търга, някои от които безрезултатно са обжалвани пред Комисията за защита на конкуренция от засегнати претенденти.


Другият


голям играч в детските обществени поръчки

на София е Бохемис ООД. В началото на 2011-а дружеството печели търга за централизирана доставка на хранителни продукти за нуждите на комплексите за детско хранене в столичните райони Люлин и Витоша на стойност над 700 хил. лева. Следва още по-голямото лапане с успехите в две поредни години в мащабните и скъпи търгове на Младост, от които Бохемис взима общо 3.2 млн. лева. От доставките на хранителни продукти в детските заведения на Овча купел са заработени още 400 хил. лв., община Нови Искър плаща други 718 хил. лв., а Връбница се отчита с още 130 хил. лева. Силен удар на Бохемис е и спечеленото от него наддаване през януари 2013-а в община Своге. Тогава надделява над двама конкуренти и получава 1 млн. лв. за комплексна доставка на хранителни продукти за детски градини, домашен социален патронаж и ученическо столово хранене в Своге, гара Лакатник, и защитеното жилище в село Дружево. Справка в Търговския регистър показва, че Бохемис ООД е собственост на Борислав Каменов, Габриела Бахметъева-Асенова и Станка Рибарова и е регистрирано с предмет на дейност Търговско посредничество с разнообразни стоки.


Въпреки че общините плащат стотици хиляди, дори милиони, за да бъдат подопечните им малчугани добре нахранени, родителите също вадят немалко пари от собствените си джобове. Между един и два лева варира цената на купоните в детските кухни. Проблем на доста места обаче си остават малките порциони и недостатъчно добрата хигиена. Фактът, че майките и бащите сами се грижат за измиването на съдовете за храна, съвсем не е решение на неуредиците. При последната масирана проверка на Българската агенция по безопасност на храните, направена преди учебната 2012-2013 г., инспекторите издадоха 242 предписания и съставиха 36 акта за административни нарушения. Най-често бяха констатирани несъответствия на сграден фонд и оборудване, наличие на храни с изтекъл срок на годност, пропуски в системите за самоконтрол, както и неспазване на Наредба № 9 от 16 септември 2011-а за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата.


Напоследък частният бизнес все повече навлиза в детското хранене, като само в столицата освен трайно


наложилите се на пазара Хер Бебе и Ян Бибиян

се появиха кухните Вълшебник, Беборани, Ози и няколко по-малки доставчици. Частниците се стремят да предлагат разнообразни дневни стандартни и специализирани менюта, но като цяло впечатлението е, че развалят качеството на храната си, когато наберат повечко клиенти. Освен това са няколко пъти по-скъпи от общинските. Анкета в сайта БГ Мама показва, че много родители не вярват, че храната на частните кухни се приготвя по предписанията в наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството. Потърпевши например разказват, че повечето от храните са твърде разредени или допълнително сгъстени с брашно... Родители са шокирани, че плащат по 16 лв. за био меню, а получават неустановени водни консистенции. Други се оплакват, че за 8 лв. взимат ястия, които като грамаж не струват и 50 стотинки, затова и децата им не могат да се нахранят. Доставките и съхранението са друга болна тема. Някои кухни те принуждават да станеш в 6.30 - 7 часа сутринта през уикенда, за да се разплатиш с куриера им. Другата опция е да вземеш храната си от най-близкия детски магазин или кафе, което има договор с частна кухня. Много от обектите обаче нямат необходимите за добро съхранение хладилници. И ако, не дай, Боже, детето ви се натрови, можете да се оплачете само на арменския поп. Защото повечето частни кухни, независимо под каква форма продават храната си, не предоставят касова бележка, с която да докажете, че сте я закупили от тях. Този въпрос би следвало сериозно да привлече вниманието и на данъчните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във