Банкеръ Daily

Общество и политика

Бламираха свалянето на охраната на Гешев и Борисов

Заседанието на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност пропадна поради липса на кворум. Днес комисията трябваше да се събере извънредно в понеделник, за да разгледа на второ четене промените в Закона за НСО, според които службата няма да охранява главния прокурор. 

Поправките предвиждат също стесняване на кръга от охранявани лица от НСО. Освен снемане на охраната на главния прокурор се предвиждат и ограничения за опазването на президентската администрация, семействата на първите трима, както и ограничаване на времето на ползване на охрана на хора, заемали длъжности като председател на НС и премиер до шест месеца и само при заплаха за сигурността им.

Не бе събран кворум поради отсъствието на депутати от ГЕРБ, ДПС и ИБГНИ. 

Николай Хаджигенов обясни закъснението си с участие в друга комисия - за полицейското насилие, на която той е председател. 

"Не се получи, защото според мен има хора, които защитават интересите на бившия министър-председател, на главния прокурор и на президента“, коментира председателят на комисията Светлин Стоянов от ИТН. 

От "Демократична България" заявиха, че ще поискат ново свикване на комисията - във вторник (14 септември). 

Пропадналото заседание оставя много малки шансове промените в Закона за НСО да намерят място в дневния ред на парламента за сряда. Вероятно времето на депутатите ще стигне само за прехвърлянето на Бюрото за защита от главния прокурор към Министерството на правосъдието. 

На 15 септември Народното събрание се очаква да проведе своето последно заседание, тъй като президентът обяви, че ще разпусне парламента ден по-късно - в четвъртък. 

Минимални са шансовете и за прокарването на законопроекта за закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. 

Статията е обновена в 12.59 часа на 13 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във