Банкеръ Weekly

Общество и политика

БЛАГОРАЗУМИЕТО КАТО ПО-ДОБРАТА СТРАНА НА ХРАБРОСТТА

Търговията на валутния пазар през изминалата седмица протече под знака на неспокойното очакване Bank of Japan да предприеме нова интервенция.


Липсата на новини и движещ импулс в началото на седмицата застави долара да се движи в тесни граници спрямо йената на азиатския пазар. В очакване на евентуална интервенция от страна на Bank of Japan дилърите решиха, че благоразумието е по-добрата страна на храбростта. Търговията долар/йена се задържа в границите 129.40-131.70, съпроводена от поевтиняването на долара спрямо марката. Германската валута от своя страна поскъпна с около 0.7% спрямо йената.


Априлският отчет на Bundesbank, публикуван миналия понеделник, не повлия значително върху движението на марката. Доларът не успя да пробие над границата от 1.8125 марки. Ден след това федералният статистически институт на Германия обяви, че положителното търговско салдо на страната се е увеличило от 6 млрд. марки през януари на 11.7 млрд. г. марки през февруари. Салдото по текущата сметка също е положително - 200 млн. г. марки след отбелязан дефицит от 13.5 млрд. г. марки през януари. Публикуваните данни оправдаха очакванията.


Ниските лихвени проценти и нарасналият обем на износа стимулираха икономическия растеж. Той бе подкрепен и от ниските разменни стойности на марката. Слабото потребителско търсене и инвестициите също помогнаха за възбуждане на кръвообръщението в германската икономика. Очаква се безработицата, която стигна до рекордно високи нива в началото на 1998 г., да се стабилизира през втората половина на годината. Икономистите предупреждават, че провеждането на рестриктивната парична политика, като прелюдия към създаването на валутния съюз, би могла да забави оздравяването на икономиката.


Данните за възстановяването на германската икономика предоставиха на валутните дилъри основателна причина да затворят дългите си доларови позиции миналия вторник в полза на марката. Доларът поевтиня до 1.7857 марки - най-ниското му ниво от 11 седмици насам. По-добри от очакваните данни за паричното предлагане в Германия също подкрепиха марката. Паричният агрегат М3, който отразява количеството на т.нар. широки пари в икономиката, е нараснал с 5.1% през март в сравнение с последното тримесечие на 1997 година. През февруари поръчките за промишления сектор са се увеличили с 0.3 процента. Дилърите бяха изкушени и от спекулациите, че предстои увеличение на лихвите в Германия, независимо че Едгар Майстер, член на директорския съвет на германската централна банка, побърза да успокои духовете в началото на миналата седмица, заявявайки че Bundesbank няма да вдига лихвата скоро. С увеличаването на доходността от активите, деноминирани в германски марки, по-високите лихви биха направили марката още по-привлекателна за чуждестранните инвеститори. В началото на април доларът се търгуваше на нива около 1.8400, а в края на европейската сесия търговията приключи на 1.7991.


Данните за интензивното развитие на европейските икономики също оказаха влияние върху отслабването на долара към марката. Франция отчете 7.1% ръст на индустриалното производство през февруари в сравнение със същия период на миналата година. Британският паунд загуби позиции и падна до 1.6687 GPB/USD след публикуването на данните за заетостта и равнището на работната заплата в страната. Ръстът на доходите се е стабилизирал на 4.5% през януари, а равнището на безработица е спаднало до 53 000 души за периода декември 1997 - февруари 1998 година. През периода септември-ноември 1997 г. безработните в Британия наброяваха 129 000 души. Анализирайки подобни данни, икономистите са убедени, че шансовете за повишаване на лихвените проценти във Великобритания са значително намалели. Евентуално понижение на лихвите във Великобритания би накърнило възвръщаемостта на активите, деноминирани в паунди.


Някак между другото Централната банка на Италия свали сконтовата лихва с 0.5 пункта - до 5 процента. Решението влезе в сила миналата сряда. Намаляването на лихвите в Италия наистина бе изненада най-вече от гледна точка на времето, в което бе направено. Обикновено италианската централна банка предприема подобни действия в петък. Европейската сесия на италианската лира в петък приключи на нива около 1775.25-8.25 ITL/USD.


Най-очаквано през миналата седмица бе официалното представяне на правителствения пакет за стимулиране на икономическия растеж в Япония. В средата на миналата седмица Ейсуке Сакакибара - заместник-министър на финансите на Япония, предупреди в речта си, продължила около час и половина, че съществува риск от засилване на йената. Но малцина вярват, че японската икономика скоро ще се възстанови, нито че цените на американския фондов пазар ще се сгромолясат, както в Япония преди осем години. И... заплахата от нова интервенция остава.


В края на миналата седмица доларът поевтиня спрямо йената в азиатската сесия до 129.85-95. NIKKEI затвори на ниво 16 011.24, което представлява повишение с 249.55 пункта. Дилърите очакват през тази седмица доларът да се отнесе цинично към приетата от японското правителство програма и да си възвърне позициите от 132-133 JPY/USD.

Facebook logo
Бъдете с нас и във