Банкеръ Daily

Общество и политика

Благоевград върви към нови избори за кмет

Благоевград върви към нови избори за кмет на общината. Това стана ясно след произнасянето  на тричленен състав на Върховния административен съд, който остави в сила решението на Административния съд в Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета Румен Томов.

В края на януари административният съд в Благоевград излезе с решение за прекратяване на пълномощията на кмета с аргументите, че Румен Томов не е спазил сроковете за заличаване на фирмата, на която е бил едноличен собственик, както и че не е уведомил институциите  за предприетите по закон действия. Преди да се стигне до делото, такова искане бе депозирано и в Общинската избирателна комисия, която отказа да прекрати правомощията на градоначалника.

С днешното си решение ВАС оставя в сила решението на съдиите в Благоевград и отменя решението на ОИК. "Общинската избирателна комисия ще трябва да се събере на заседание и да подложи на гласуване проект за решение, съответно с мотивната част на решението на Върховния административен съд", каза пред БНР Мартин Бусаров, председател на ОИК-Благоевград.

Запитан, може ли гласуването да бъде различно от решението на ВАС, Бусаров обясни: "Може да не се събере необходимото мнозинство за произнасяне на решение, с което да бъде прекратен мандатът, предсрочно, на г-н Томов, но аз вярвам в разума на колегите и мисля, че ще изпълним съдебното решение". 

Кметът Румен Томов, чиито правомощия са прекратени от съда, обяви, че ще информира за бъдещите си действия след произнасянето на ОИК. Но преди време каза, че е готов отново да отиде на избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във