Банкеръ Daily

Радан Кънев:

Благодарение на протестите всички евродепутати са наясно, че България има проблем

Неочаквано голяма част от информацията за случващото се в България стига до Брюксел, заяви евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев. По думите му, причината са протестите у нас, които продължават близо 80 дни.

Кънев посочи, че всички евродепутати са наясно, че в страната ни има проблем, както и че позицията им за върховенството на закона в България се е променила през последните месеци. "Има огромен интерес от ключови и авторитетни чужди медии към проблемите в България. Благодарение на улисията, които положихме в парламента е насрочен дебат, който е фокусиран върху проблемите на българските граждани и техните свободи", заяви евродепутатът пред bTV.

Според него коментарите, че западноевропейски медии публикуват критични материали за правителството у нас срещу финансиране – са обидни за българската политика. "Това, че може да възлагаш репортажи на някакви жълти медии в България, не означава, че медийният пазар в Европа е такъв“, допълни той.

Кънев коментира и липсата на диалог между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. "Ние трябва да излезем от една много тежка институционална и политическа криза, за да започнем да решаваме проблемите, свързани с правосъдието, икономиката или здравеопазването. Говоренето няма да свали общественото напрежение – изход от кризата има  и той минава през оставка на правителството", смята политикът. 

Евродепутатът допусна, че заради проблеми с върховенството на закона у нас е възможно страната ни да загуби европейско финансиране. "На 5 октомври в европарламента ще се състоят едновременно три ключови дебата – за кризата в България, за новия общоевропейски механизъм за върховенство на закона и за връзката между европейските фондове и корупцията. Тези три дебата от българска гледна точка са свързани и дават отговор на въпроса: "Как европейските институции изпълняват задължението си да защитят всеки отделен европейски гражданин" подчерта той. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във