Банкеръ Weekly

Общество и политика

БКК ЩЕ СИ ПОЛУЧИ ВСИЧКИ ПАРИ В БРОЙ

Италианците не обичат да са втори, дори във формите на комуникация с медиите. В четвъртък стана ясно, че банкерите от УниКредито Италиано са имали намерение да поканят няколко български журналисти в Милано, където се намира централата на финансовата групировка, за да изложат своите виждания за развитието на БУЛБАНК. Основният им конкурент Вардиноянис обаче ги изпревари, като натовари един самолет журналисти за Атина.


Това накарало италианците веднага да се откажат от пресконференцията в Милано и да изложат вижданията си в София, и то по един все още нетрадиционен начин. На 8 юни Алесандро Профумо даде видеопресконференция. В 12.35 ч. Профумо и шефът на службата за връзки с обществеността на италианската финансова групировка Виторио Борели се разположиха удобно в креслата на заседателната зала на УниКредито Италиано в Милано. От другата страна на видеовръзката в зала Пирин на софийския хотел Шератон бяха десет български журналисти, готови да засипят с въпроси представителите на предпочетения купувач за БУЛБАНК.

Алесандро Профумо - изпълнителен директор на УниКредито Италиано


УниКредито Италиано е една от водещите банки в Европа. Ние сме шести по размера на собствения капитал, а по отношение на пазарния дял сме сред първите петнадесет банки на Стария континент. Искаме да се превърнем във водеща банкова група във всички страни, които са тръгнали по пътя на присъединяването към Европейския съюз. През 1999 г. купихме Банка Пекао в Полша и Хърватска банка. Притежаваме и банки в Словения и в Литва.


По отношение на БУЛБАНК нашите планове са да запазим нейната самоличност като банка и да използваме мениджърския й екип. Ние не сме променяли имената на банките, които сме придобивали, независимо дали те са в Италия, или в други държави. Едва ли някой смята, че ще бъдем толкова неразумни да постъпим по друг начин с БУЛБАНК. За нас е особено важно тя да остане водещата банка в България.


В консорциума с Алианц, който кандидатства за покупката на БУЛБАНК, УниКредито Италиано притежава мажоритарен дял. Трети член в този консорциум няма. Проучваме много международни банкови финансови институции, които, след като закупим БУЛБАНК, смятаме да поканим да станат нейни акционери. При всички положения обаче УниКредито Италиано ще остане собственик на повече от 50% от капитала на БУЛБАНК.


Предлагаме да платим за БУЛБАНК пари в брой, без да прилагаме каквито и да е схеми дълг срещу собственост.


Що се отнася до въпроса с мениджърските акции, в Италия служителите на УниКредито Италиано участват в различни схеми, които им позволяват да придобиват част от акциите на финансовата групировка. Тези схеми се използват и в купената от нас Банк Пекао Полша. Така че ние сме за въвеждането и използването им и в БУЛБАНК. Разбира се, начинът на това участие и точният процент на тези акции трябва предварително да се договорят с БКК.


Единственият въпрос, на който не мога конкретно да отговоря, е какъв процент от парите, които ще платим за БУЛБАНК, сме пожелали да бъдат заделени в специална доверителна (ескро) сметка. Ние сме подписали с БКК споразумение за конфиденциалност и ако отговоря на този въпрос, ще го наруша.

Facebook logo
Бъдете с нас и във