Банкеръ Weekly

Общество и политика

БКК ПРОДАДЕ БУЛБАНК ЗА 360 МЛН. ЕВРО

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СТРАСТИ ОКОЛО СДЕЛКАТА СЕ НАЖЕЖАВАТ


Около 17 часа в петък съветът на директорите на Консолидационната компания взе решение да продаде БУЛБАНК на УниКредито Италиано и Алианц и да подпише съответния договор. Непосредствено след заседанието на директорския борд Петър Жотев съобщи, че цената, която дават двамата инвеститори, е 360 млн. евро - с 10 млн. евро повече от първоначалното им предложение.


Средствата, които БУЛБАНК ще получи от продажбата на акциите си в ОББ, са взети под внимание. Допълнителната стойност от 10 млн. евро идва от очакваната и реална цена на тази сделка, каза Жотев.


Парите, които БУЛБАНК ще вземе за ОББ, са 80.6 млн. евро и е добре вицепремиерът да обясни методиката, по която въпросната сума покачва цената на БУЛБАНК само с 10 млн. евро.


БКК е договорила с купувача също размера на гаранционната (ескро) сметка, по която БКК трябва да блокира известна сума пари в полза на купувача да се намали от 35 млн. на 15 млн. евро. Според новата договорка тези пари ще бъдат блокирани 18 месеца вместо първоначално уточнените две години. УниКредито Италиано ще придобие 93% от акциите на БУЛБАНК, а Алианц - 5 процента, и няма да имат право да ги продават в продължение на години. Според Петър Жотев новите собственици на БУЛБАНК ще се разпореждат с цялата й печалба за 2000 година. След заседанието на БКК вицепремиерът за пореден път подчерта, че офертата на УниКредито Италиано и Алианц не само предлага най-добрите финансови условия, но те са най-силният и квалифициран купувач.


Дори и така подобрена, сделката не изглежда много блестяща на фона на анализа, направен от Чавдар Кънчев (виж изказването му на стр. 16-17). Цената на БУЛБАНК от 450 млн. евро, определена от него, силно се разминава и с вчерашното постижение на БКК.


Пресконференцията на Кънчев на 28 юни отприщи лавина от думи - официални и неофициални. Отношението на медиите към изявленията на Кънчев бе показателно - те бяха респектирани от аргументите му и това пролича по общия им доброжелателен тон. Всъщност много малко хора у нас се наемат да оспорват числата и анализа им, когато ги предлага финансов авторитет, какъвто е Кънчев. Още повече че той избра правилна стратегия, като заяви, че БУЛБАНК трябва да бъде продадена, и не атакува предпочетения купувач УниКредито Италиано.


Дните след дадената от Чавдар Кънчев пресконференция не доведоха до професионална дискусия. Основната причина за това е нежеланието на вицепремиера Петър Жотев да изнесе конкретни данни по сделката. От проведения на 30 юни парламентарен дебат обаче стана ясно, че той не е успял да ги опази от опозицията. Освен това по време на дискусиите в Народното събрание стана ясно, че и Чавдар Кънчев да се казва човек и да се ползва с неговия авторитет, пак могат да го набутат в помията. И да му кажат, че е пълен некадърник, въпреки всеобщото противно мнение. Стига да реши да си отвори устата. И даже ако все пак го прави не заради собствения си джоб, а заради държавния. Впрочем Петър Жотев не пропусна да напомни да депутатите да попитат какви премии са получавали мениджърите на БУЛБАНК през последните две-три години и какви ще получат за продажбата на акциите на банката в ОББ. Странно прозвуча обиденият глас на вицепремиера в тази част, като се има предвид, че тези премии се дават със съгласието на БКК.


Всъщност петъчните обсъждания в парламента бяха своеобразен епилог на дебатите по казуса БУЛБАНК, които започнаха да нарастват лавинообразно веднага след извънредната пресконференция в БУЛБАНК. Повечето от действащите банкери са съгласни с Кънчев. Друг е въпросът, че се въздържаха публично да изразят позицията си. Единствено главният изпълнителен директор на България Инвест Банк Олег Недялков заяви, че Чавдар Кънчев е най-добрият банкер в България и не заслужава подобно унизително отношение.


Не трябва да се забравя, че именно Кънчев измисли и през 1996 г. благодарение на него се осъществи операцията по рекапитализирането на българските банки, които БКК продава или вече продаде, припомни Недялков.


От БНБ също неохотно коментираха изказванията на шефа на БУЛБАНК. Специално за в.БАНКЕРЪ подуправителят Мартин Заимов заяви, че БУЛБАНК никога не е работила в интерес на българското обществото. Достатъчно било да се проследи през годините каква част от активите на банката са инвестирани в България. Изказването на Кънчев демонстрира липсата на правителствен контрол върху БУЛБАНК и на лоялност от страна на хората, които я управляват, към техния работодател - държавата, каза Мартин Заимов.


Друг висш служител на БНБ в неофициален разговор с репортер на в.БАНКЕРЪ запита: Защо Чавдар Кънчев направи изказването си толкова късно и дали въобще щеше да го направи, ако той, мениджърският екип и служителите на БУЛБАНК бяха получили обещаните 9.5% от акциите й?


Според среди, близки до италианската банка, тя не смята, че изявленията на Кънчев са насочени срещу нея, и ги възприема като спор единствено между председателя на съвета на директорите на БУЛБАНК и вицепремиера Петър Жотев. Нещо повече, твърди се, че Кънчев е поканен на среща с италианските мениджъри в близките дни. Разбира се, противниците му са на мнение, че неговите дни в БУЛБАНК са преброени.


Политиците наистина се нахвърлиха стръвно върху благодатната тема за приватизацията на най-голямата българска банка. Това пролича на проведения в петък парламентарен дебат. Преди него обаче управляващите се опитаха да защитят подхода си при продажбата на БУЛБАНК. Жотев веднага получи рамо от премиера Иван Костов, който заяви: Имам пълно доверие на Петър Жотев и на ръководството на БКК. Знам, че те нямат други интереси, освен да завършат сделката за БУЛБАНК прозрачно и по най-добрия за държавата начин. Докато в отношението на останалите, които се изказват по тази сделка, мога да подозирам всичко, бе категоричен премиерът.


Президентът Петър Стоянов обаче зае много по-умерена позиция. На 29 юни преди излитането си за Швейцария той каза: Вече изслушах позицията на вицепремиера по продажбата на БУЛБАНК. Чувствам се задължен да проверя всички факти по сделката за БУЛБАНК и да се срещна с тези, които изразяват различни мнения. Мога да направя това най-рано в понеделник (3 юли), когато се завърна в България.


Явно Стоянов е решил да използва поредната възможност да се яви в ролята на надпартиен арбитър по важен за България въпрос. Разбира се, този ход ще се отрази добре на рейтинга на президента, за разлика от авторитета на премиера и правителството - дебатите около тази сделка в медиите и в парламента оставиха в устата на много българи вкуса на нещо развалено. Покрай този случай Петър Стоянов показа и че се занимава старателно с изучаването на правилата за добро президентско поведение. Още неотронила една радиорепортерка репликата, че продажбата на БУЛБАНК опира до националната сигурност, той веднага я улови, за да подчертае с ясна артикулация, че президентът се нуждае от разширяване на правомощията си. Колкото до това дали Стоянов ще се ангажира с конкретна позиция по продажбата на БУЛБАНК - като доживеем до понеделник, ще видим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във