Банкеръ Weekly

Общество и политика

БКК ПОИСКА СВЕДЕНИЯ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ НА НЕФТИНВЕСТБАНК

Всички акционери на НЕФТИНВЕСТБАНК, които притежават над 3% от капитала й, трябва да предадат в Банковата консолидационна компания информация за дейността си. Това условие постави съветът на директорите на БКК на предпочетения за БИОХИМ купувач. На 5 юни директорският борд обсъди доклада на вицепремиера и изпълнителен директор на банковия холдинг Петър Жотев за хода на преговорите с НЕФТИНВЕСТБАНК. Впечатляващото в случая е, че консолидационната компания изведнъж се сети, че особено много държи на информацията за офшорните фирми, които са акционери на банката купувач.


Нито един акционер не държи повече от 10% от акциите на НЕФТИНВЕСТБАНК. По-големи пакети акции притежават ДЗИ Общо застраховане, Петрол Холдинг Груп, Нафтекс Петролеум България, Феста, ММ Интернешънъл, Ахилеус Меритайм Ентерпрайс и регистрираните на Британските Вирджински острови Елит Технолоджис, Кенсъл Трейдинг Лимитед, Метреко Интернешънъл Инк и Сиско Файненс Лимитед.


Офертата на НЕФТИНВЕСТБАНК предвижда няколко месеца след като купи БИОХИМ, да се влее в нея. Затова БКК като продавач трябва да е наясно на кого всъщност продава една от най-големите кредитни институции в страната, заяви Петър Жотев. Но вицепремиерът знаеше този факт и когато избра НЕФТИНВЕСТБАНК за предпочетен купувач и именно затова е, меко казано, странно, че чак сега се е заел да проучва произхода на акционерите й. Пред медиите обаче той не коментира този въпрос, а спомена единствено, че до две седмици очаква да получи данните за акционерите на НЕФТИНВЕСТБАНК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във