Банкеръ Daily

Общество и политика

Бизнесът отчита остра нужда от инженери, медици, педагози, компютърни специалисти

Държавата ще плаща обучението на студентите в дефицитните специалности, ако работят по специалността си пет години в България. Това предвижда нова наредба на Министерството на образованието и науката, която е предоставена за обществено обсъждане.

„Предложението се дискутира с бизнеса от години“, посочи пред БНР Томчо Томов - ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в Българската стопанска камара. „Първоначалните остри потребности от кадри са в сферата на здравеопазването, образованието, инженерно-техническите кадри във всички индустрии – химическата, преработващата, биотехнологии, селско стопанство, а също социални работници, а също и в информационните технологии- автоматизацията", изброи той.

„Работодателят има ангажимент да осигури стаж, след това заетост на завършилия за определен период от време, със заплащане не по-малко от средното за предприятието", посочи още Томов. По думите му това е една добра стъпка към срещане на интересите и на студентите, и на работодателите. Важно е тези договорни отношения да се спазват.

Бизнесът очаква проектът на Наредбата да се приеме още за следваща учебна година.

„Засега няма огромна вълна от работодатели, готови да се включат в този списък, но очаквам интерес в бъдеще“, заяви още Томов.

Тази идея крие някои несъвършенства, като за една компютърна компания е голям ангажимент да наемеш някого за пет години, а това е ангажимент и за студента, защото той няма да може да промени работното си място“, коментира темата пред Националното радио и Димитър Николов, студент втори курс компютърно и софтуерно инженерство в Техническия университет.

Компютърна фирма също губи, защото може да иска да уволни служителя, а при прекратяване на договора, фирмата трябва да заплати съответната сума преведена от държавния бюджет", допълни той. Проблем за студента може да се окаже съвместяването на стажа и обучението.

„Аз не бих се възползвал от тази възможност. Аз сега работя в компютърна фирма и със заплатата мога да си изплащам таксите. Така че в този сектор Наредбата не е толкова необходима“, смята студентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във