Банкеръ Weekly

Общество и политика

Бизнесът желае реална съдебна реформа

Осем бизнес организации огласиха на 29 юни обща позиция, с която искат реална съдебна реформа - такава, че да гарантира сигурността на инвестициите и справедливост за гражданите. "Твърдо сме убедени - казват те - че липсата на безпристрастен и ефективен съд и прокуратура безспорно се явява една от най-съществените бариери пред икономическия растеж в България, привличането на чуждестранни инвестиции и създаването на равни условия за всички икономически оператори - чуждестранни и български."

Зад апела застанаха Американската търговска камара, Канадско-българската бизнес мрежа, "Конфиндустрия България", Френско-българската търговска и индустриална камара, Advantage Austria София, Британско-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарската търговска камара и Норвежко-българската бизнес група. Отвореното писмо на индустриалците ще бъде изпратено до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, правосъдния министър Цецка Цачева и до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Какви проблеми виждат чужденците? На първо място те посочват, че "каналите за потенциално политическо влияние върху съдебната власт остават отворени". Следващият им извод е, че "продължава да е налице недопустимата ситуация, при която по определени въпроси съдилищата могат да бъдат поставени в положение на зависимост от членовете на ВСС от прокурорската квота (чрез пленума на съвета)". Инвеститорите апелират за действия, които да гарантират пълната независимост на съдебната власт и да се елиминират възможните механизми както за политическо влияние, така и за натиск върху съда от страна на прокуратурата.

"На практика почти никъде другаде в Европа прокуратурата не е независима не само в осъществяването на своята рутинна дейност, но и от самата държава и обществото, на които е призвана да служи", отбелязват бизнес организации. Сред най-наболелите проблеми в съдебната власт те са посочили и неефективността на съдебния процес.

Организациите подчертават, че не могат да дават точни рецепти какво да направи държавата, но знаят как сегашното положение се отразява на бизнеса - инвеститорите заобикалят България заради лошия й имидж на страна с висока корупция и без работеща съдебна система.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във