Банкеръ Daily

Общество и политика

Бизнесменът Ивайло Пенчев ще бъде опериран след инцидента със самолета му

Бизнесменът Ивайло Пенчев остава за лечение в "Пирогов". В понеделник предстои да му бъде направена операция. Бизнесменът е без пряка опасност за живота. Настанен е в Клиниката по неврохирургия с фрактури, но е контактен и адекватен. 

Разследват се причините за падането на самолета. Информацията до момента е, че бизнесменът излетял от летище "Лесново", но след излитането е докладвал за намаляване тягата на двигателя, 

Самолетът е загубил скорост на 5 метра от земята и е паднал на пистата. Имало е и вятър, който е поднесъл машината и вероятно пилотът не е успял да я овладее, коментира пред БНТ Христо Христов, председател на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

В събота (9 май) бе съобщено, че собственикът на "Уолтопия" е катастрофирал със самолета си в ранния следобед при аварийно кацане на летище Лесново. Според експерти реално машината не е паднала, а се е приземила твърдо, сривайки се от  5 метра височина. Смята се, че най-вероятно става дума за технически проблем.

"Пилотът, който го е наблюдавал от земята, му е дал указания да отпусне нослето, да увеличи скоростта, защото вижда, че той зависва, че го отпуска надолу, но самолетът се срива, удря се на лявото полукрило и се провлича по пистата. Той е дошъл до пистата, но е имало вятър 2-3 възела“, обясни Христо Христов от спецзвеното за разследване на авиационни събития.

Самолетът спрял на място. Бизнесменът бил контактен и пилотът, който го направлявал, му казал да остане на място до пристигане на линейката. Едва когато лекарите пристигнали, той излязъл и бил транспортиран до „Пирогов“.

"Самолетът не е летял повече от три-четири месеца. Пилотът също. Значи той е стоял цяла зима. Може да има много причини. Горивна система. В маслена система нещо да е било и т.н.", каза Христов.

Разследващите са иззели проби от горивото и маслото, които ще бъдат изследвани. Ще се провери и техническата изправност на всички детайли на машината

Facebook logo
Бъдете с нас и във