Банкеръ Daily

Емил Димитров

Бизнесмени заравят отпадъци, държавата ги чисти

"Не трябва да има багер на Рила, всички възможни санкции ще бъдат приложени." Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров на брифинг в Народното събрание.

Димитров припомни, че по указания на премиера Бойко Борисов изпълнението на проекта "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" II-ра фаза", за който се разбра след снимки на багер край езерото Бъбрека, е прекратено. 

В понеделник следващата седмица, по думите на екоминистъра, ще има проверка от Оперативна програма "Околна среда" на целия проект.

Димитров уточни, че намеренията били в Рила да се изгради база на планинските спасители.  "Не ми се мисли, ако не започне тази база, за да спасим хората, които закъсват. На всеки може да му прилошее", допълни той

Министър Димитров коментира и изровените тонове отпадъци в Червен бряг и Върбица.

"В случая в Червен бряг ние виждаме дейности, извършени преди три-четири години. Днес продължават там. Много им е трудно на прокуратурата. По цял ден седят, мерят, заснемат. Около 60-70 тона, може и повече да излезе. Колко такива сметища има в страната? Къде ще ходим да ги търсим? Когато ги съберем колко пари ще струва на държавата да го направи, да ги утилизира? Много е хубаво някой да прави бизнес, а после държавата да му чисти отпадъците и то на много висока цена. Това нормален бизнес ли е, цялото общество да понася негативите на това, че някой е решил на по-евтино да го закопае някъде", възмути се Димитров.

Според него много от кметовете са възприели друга практика. Ако си направят собствено депо за отпадъци, рано или късно се разбирало и те със собствени средства трябвало да го "скрият". Затова кметовете правели депото върху на държавна земя. След това се налагало държавата да чисти отпадъците.

"Докога трябва да продължава това нещо? Имаме 474 обекта за чиста околна среда. Имаме ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, имаме граници, които трябва да наблюдаваме. Имаме отпадъци, които постоянно вървят из страната, имаме нелегални сметища, легални сметища. Заедно с прокуратурата установихме около 470, сега с тях се занимаваме, непрекъснато излизат нови", каза още Емил Димитров и добави, че законът трябва да се промени, за да се спре порочната практика.

Ресорният министър обърна внимание и на темата за общественото обсъждане на Закона за биологичното разнообразие в Комисията по околната среда и водите. Тогава възникна се стигна до размяна на реплики между учен и собственик на земя, попадаща в мрежата от защитени територии по "Натура 2000". В следствие на спора природозащитници напуснаха обсъждането и обявиха, че ще излязат на протест на 7 юли.

"Уважаван член на академичната общност изрази някаква позиция. Дали е прав, дали не - изрази позиция. Има право. Собственик на имот изрази друга позиция и той има това право. Те помежду си си размениха реплики. Трети хора, които изобщо не са визирани, само използваха случая да заявят кога ще е поредната стачка. Те дойдоха да си кажат, каквото имат. Търсеха си повод да си тръгнат. Вие сега ми казвате дали ще отида за декор, защото им трябва нещо. С политика не се занимавам. Половината от тях са политически лица. Да отида, означава да ги легитимирам или по някакъв начин да участвам в техните политически процеси", подчерта той.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във