Банкеръ Weekly

Общество и политика

БИЗНЕСМЕН ОТ АНГЛИЯ СЕ СВЪРЗВА С РУСКИ ТЪРГОВЦИ

В градския съд на Санкт Петербург започна процес срещу групировката, която отвлече през 1993 г. английския предприемач Чандреша Ша и се опита да получи 6 млн. щ. долара от сметките му в швейцарска банка. До този момент съдбата на отвлечения е неизвестна. Обвиняемите твърдят, че са пуснали бизнесмена и че сега той се укрива от многочислените си кредитори.


Спонсорите


Чандреша Ша пристига в Санкт Петербург през пролетта на 1990 г. и след известно време регистрира фирмата Jasoda International Ltd. Бизнесменът започва търговия с кенийски чай и кафе. Ша твърде бързо си създава полезни връзки. Между другото, представяйки се за директор на солидната английска компания Jasoda House, той се запознава с Анатолий Собчак. При това бизнесменът показва достатъчно документи, потвърждавали наличието на 300 млн. долара в сметката на неговата фирма. Ша твърди, че е готов да вложи в местната икономика 100 млн. щ. долара.


В края на 1993 г. предприемачът сключва договори за генерално спонсорство с ръководството на Фестивала на американския кинематограф и с ръководството на организационния комитет на Игрите на добра воля. На 17 декември Ша изчезва от града. Според следователите англичанинът е бил отвлечен от шефа на фирма Адель Александър Голубьов.


Голубьов започва да се занимава с бизнес в началото на 90-те години, като търгува с понички по улиците на Санкт Петербург. По негови признания за кратко време успява да спечели толкова много пари, че може да си поръчва частни самолети. Сътрудниците от правозащитните органи обаче смятат, че Голубьов е забогатял не от улична търговия, а благодарение на връзките си с тамбовска престъпна групировка. В полза на тази версия говори фактът, че Вячеслав Дроков, шофьор и бодигард на Голубьов, по данни на Районното управление за опазване на реда, е една от авторитетните фигури в споменатото престъпно сдружение.


През 1993 г. Голубьов също става спонсор на провеждащия се в Санкт Петербург кинофестивал, като превежда 50 хил. щ. долара. Малко след това, узнавайки, че парите му няма да се изразходват за това мероприятие, той си ги поисква обратно. Успява да си върне обаче само 35 хил. долара от цялата сума. Организаторите съобщават на предприемача, че Чандреша Ша не желае да върне остатъка от парите.


Именно тогава, според следователите, Голубьов дава указания на хората си да отвлекат английския търговец. На 17 декември Ша е причакан от двама младежи край офиса на фирмата му, които насила го завличат в автомобил фолксваген. Още същия ден, след подаденото заявление от преводачката на предприемача, която е неволен свидетел на отвличането, Дзержинската прокуратура възбужда углавно дело по случая. С издирването на Ша се заемат сътрудниците от Петербургското районно управление за опазване на реда.


Английският предприемач е закаран с белезници в офиса на Адель. Според следствието Голубьов е провел кратък разговор с Ша, след което се е отправил към хотел Невский Палас. Там той успява да проникне в наетата от англичанина стая 516, надявайки се да намери важни документи. След като не открива никакви книжа, Голубьов се връща в офиса си.


По-късно похитителите закарват англичанина в почивната база Волна на селището Морозово, където искат от него информация за финансовото му положение и за местонахождението на стоките на Jasoda. Опитвайки се да постигнат целта си, те нахлузват полиетиленов плик на главата на Ша, затискат устата му с възглавница, а според следствието дори порязват с нож китката на ръката му. В резултат на тези действия бизнесменът им казва, че притежава многомилионна сметка в Swiss Bank Corporation.


След това Ша е закаран в банята на улица Гастелло, където го принуждават да позвъни в офиса си. Той съобщава на подчинените си, че се намира в Москва и ги моли да изплатят банковите чекове, които ще им бъдат представени за осребряване. По данни на следствието последното място където е заточен Ша, е спортната база Електрон във Вырице. След това следите му се загубват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във