Банкеръ Daily

Общество и политика

Бизнес крилото на ДПС ще става все по-водещо

ДПС търси да се отвори към нови публики. Това заяви пред БНР политологът Първан Симеонов от Агенция „Галъп интернешънъл“. „Внимателно трябва да се следи какво ще направят ДПС. В последно време се забелязва тенденция ДПС да се превръща от партия на една етническа група в партия, която се опитва да апелира към маргинализираните общности въобще“, поясни той.

По думите му традиционният електорат на партията намалява и ДПС е принудена да се отваря към нови места и те обикновено са най-бедните места в България… "Това, което вече се вижда, е бавното превръщане на ДПС от етническа в по-скоро бизнес партия. Бизнес крилото на ДПС ще става все по-водещо“, посочи Първан Симеонов. Според него в някои големи градове вече няма да е така лесно за ГЕРБ, както по време на предишни кампании.

„Цветан Цветанов също е от нещата, които трябва да бъдат наблюдавани внимателно на тези избори. Въпросът е за какво работи Цветанов в близко бъдеще“, подчерта политологът. Той добави, че си личи, че Цветанов е успял да набави някаква западна подкрепа.

"Това е мощен механизъм за легитимност в България. ДПС от поне година насам също много ясно се позиционира и препозиционира на Запад. Въобще в България като че ли много групи спорят помежду си за западната подкрепа. Западна подкрепа има, и то се чу от две посолства – американското и британското, за действията на прокуратурата и за личността на Иван Гешев. Оказва се, че в България това е една от най-интересните интриги в момента – западните ни партньори кого предпочитат“, обясни Симеонов.

Той посочи, че „Демократична България“ прави кампанията си през темата за избора на нов главен прокурор. По думите му този избор е основен сюжет, който ще диктува и много от останалите. Според политолога политическият свят в България се е разделил на отбор „Промяна“ и отбор „Статукво“, което не е много добре за властта. Първан Симеонов отбеляза, че се наблюдава нормално „износване“ на ГЕРБ. Той смята, че „амалгамата ГЕРБ – ДПС става все по-видима“. Анализаторът прогнозира яростна кампания в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във