Банкеръ Daily

Общество и политика

Бизнес интереси стоят зад убийството на Петър Христов

Бизнесменът Петър Христов бе убит в понеделник (8 януари) в столичния квартал "Манастирски ливади". Стрелбата се случи в 10.00 часа на ул. "Ралевица", като се предполага, че убиецът е стрелял по автомобила на Христов от съседния строеж. По него е стреляно 8 пъти. Улучили са го 4 пъти в гърдите и веднъж в главата. По-късно бизнесменът почина в болница.

От МВР обявиха, че не разполагат с данни към Христов да са отправяни заплахи. "Основните версии, които издигаме към този момент, са свързани с неговия бизнес", каза директорът на ГД „Национална полиция” Христо Терзийски, цитиран от bTV.

Той допълни, че Христов имал интереси в строителството, в хранително-вкусовата промишленост, бил с добра репутация сред обществеността. Разследващите обаче не изключват и версии, свързани с личния живот на бизнесмена.

Петър Христов е собственик на най-големия производител на млечни продукти - "Лактима". Компанията е правоприемник на предприятието "Млечна промишленост", приватизирано през 1996 година.  Едноличен собственик на компанията е дружеството "Πpoпъpтиc Meниджмънт Гpyп", собственост на Христов до 2013 година. След това то е прехвърлено на дъщеря му - Михаела. 

Освен това убитият бизнесмен е собственик на още четири действащи компании - "Велико Търново Хилс" и "Ай Би Пи Мениджмънт". В ДИТО и "Болкан тръст интернешънъл" има дялово участие. 

Фирмата "Ай Би Пи Мениджмънт" от своя страна е собственик в други четири компании – "Политрейд Кънстръкшън", "Люлин Гардън", "Сън Фючър Пропъртис" и Регионално Депо – Велико Търново 2015 ДЗЗД.

През 2014 г. българо-унгарски консорциум "Екобау – ВТ" печели поръчката за строеж на новото регионално сметище, което обслужва шест общини от Великотърновска област. Стойността на проекта беше над 23 милиона евро, а в консорциума от българска страна участваше "Политрейд Кънстръкшън". Дружеството бе и сред изпълнителите на първия воден проект на Велико Търново.

За боклука заедно с "Политрейд Кънстръкшън" участват още две български компании – "Строймонтаж" ЕООД  и "Водстрой 98" АД. "Строймонтаж" е собственост на Камен Николов Василев – брат на бившия заместник-градски прокурор на София Роман Василев. 

"БАНКЕРЪ" многократно е писал за мастодонта в строителния сектор "Водстрой", който неотдавна се обедини с основния си конкурент "Хидрострой".  

Името на Петър Христов е свързвано с управлението на над 50 юридически лица. Голяма част от тях обаче вече не са активни.

Преди години е включен като кандидат-депутат в листата на ГЕРБ, но отказва да влезе в политиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във